• BeCurly

ТОП 11 задължителни продукта и аксесоара за къдрава коса

Актуализирано: апр 13


Списък с 11 задължителни продукта, които всяко момиче с къдрава коса трябва да има, за да успее в приключението за "перфектна коса".


1.Дифузер и сешоар

Защо Ви е необходим: Почти всички влогъри за къдрава коса в YouTube използват дифузер за оформяне на къдриците си и твърдят, че е един от най-важните и полезни аксесоари.

Моето мнение: Аз лично, не използвам дифузер - пробвала съм няколко пъти с различни техники, но крайния резултат не ми харесва, защото се получава твърде много обем. Не знам дали причината за това е, защото имам твърде много коса, която и без допълнителна намеса има твърде много обем или защото не го използвам правилно. Вероятно, когато имам по-дълга коса ще опитам отново, защото тогава ще има повече тежест и обема няма да е толкова голям, но до тогава за момента не го използвам. През топлите сезони оставям косата си да изсъхне сама, а през зимните използвам само сешоар със стандартната приставка, като суша косата само отгоре надолу на най-ниската струя, като внимавам да не се развява много, защото се получава фриз.

От къде и какво да вземете: Въпреки това, реших да го напиша в статията, защото както споменах се смята за един от най-задължителните аксесоари за къдрава коса. Ако имате как да го изпробвате от приятелка преди да закупите, Ви съветвам да го направите.

Също така Ви препоръчвам да вземете възможно най-голям и дълбок дифузер, с повече дупки. За съжаление, у нас не се предлага голямо разнообразие само на приставката, за това, когато си закупувате сешоар, трябва да обърнете специално внимание на това, с какъв дифузер е.

Цена: Цените варират в зависимост от тов, какъв сешоар искате да си вземете.


2. Спрей бутилка за вода

Защо Ви е необходима: Това е най-добрият аксесоар с помощта на които, ще добавяте постоянно хидратация - водата е номер едно съставката от, която косата ни се нуждае. Повечето процедури, които е необходимо ежедневно да изпълнявате за вашата коса се правят на мокра коса - разплитане, дълбоко хидратиране, оформяне и т.н. Къдравата коса изсъхва доста бързо и спрей бутилката е решението, за да не влизате постоянно под душа.

Моето мнение: Това е задължителен артикул, без които не мога. Ползвам я почти непрекъснато, като ме улеснява значително и спестява много време.

От къде и какво да вземете: Не ви е необходима някаква специална бутилка. Можете да я закупите от големи хранителни магазини, дрогерии, магазин за 1 лев, цветарници и др. Моята е от Jumbo.

Цена: 2.00 - 3.00 лв


3. Четка за разнасяне на шампоан и масажиране на скалп

Защо Ви е необходима: Масажа на скалпа стимулира растежа на косата, помага за правилното измиване на скалпа и допринася за неговото здраве.

Една от най-често допусканите грешки е, че поради големия обем на къдравата коса, често при измиване с шампоан не се достига изцяло до скалпа и корените и не се премахват натрупаните мръсотии. Това съответно, може да доведе до забавяне на растежа на косата, натрупване на продукти и проблеми със скалпа, като пърхот и други.

С този проблем могат да Ви помогнат тези малки масажори за коса.

Използват се под душа, след като нанесете шампоана. Освен, че помага за по-лесното измиване, спомага за растежа на косата е и изключително приятно.

Моето мнение: Това е много полезен инструмент, ако вземете обаче хубав. Първият масажор, който си бях взела, беше от Китай и не усетих положителен ефект - зъбците бяха много малки, не достатъчно гъвкави и съответно не успяваха да достигнат до скалпа ми. На скоро обаче си взех нов модел от, който съм изключително доволна и го препоръчвам - успявам да проникна до скалпа, а усещането е толкова приятно, че не ми се иска да спирам.

От къде и какво да вземете: Както казах, много е важно да си вземете качествен масажор. Препоръчвам да изберете от силикон, за да не заплита косата Ви и да преминава по-лесно. Препоръчвам на Kent Shampoo Brush - аз го закупих от store.bg, но го има на доста места.

Цена: около 6.00 лв


4. Дълбоко почистващ шампоан

Защо Ви е необходим: За да имаме перфектни къдрици, нанасяме голямо количество продукти върху косата си - шампоани, балсами, маски, оформящи кремове и гелове, масла и т.н. Всички те помагат на косата ни, но идва един момент в който се получава натрупване на продуктите и започва да се губи техния ефект. За това, е необходимо от време на време да използвате шампоан за дълбоко почистване - той премахва всички натрупвания и започвате начисто!

Можете да го използвате на няколко месеца, когато усетите, че имате натрупване - особено през лятото.

Моето мнение: След използването на такъв шампоан, косата ми е значително по-мека и лека. Аз използвам на Shea Moisture African Black Soap Bamboo Charcoal Shampoo , защото в момента се измивам с техни продукти за хидратация и реших да заложа предимно на тяхната марка.

От къде и какво да вземете: В България няма голямо разнообразие от такива шампоани - ето две предложения:

Цена: около 40.00 - 60.00 лв


5. Продукти за дълбоко хидратиране

Дълбокото хидратиране е необходимо да се прави поне веднъж седмично, защото къдравата коса е склонна към сухота. За това е важно, да имате винаги под ръка продукт за дълбоко хидратиране. В повечето случай се използва и за да улесни разресването и разплитането на косата - помага за по-лесното преминаване на четката / гребена.

Моето мнение: Това е задължителен продукт в моята рутина - ако не поставям маска за дълбоко хидратиране, косата ми е много по-суха и безформена.

От къде и какво да вземете: В момента използвам Shea Moisture Manuka Honey & Mafura Oil Intensive Hydrataion - хидратира много добре косата и мирише приятно, като ги комбинирам с шампоан и балсам от същата серия. Купувам ги от Hairmag.

Цена: Само на маската около 37.00 лв, цялата серия около 120.00 лв


7. Продукти за протеиново лечение

Защо са Ви необходим: Здравата коса, представлява баланс между хидратация и протеин.

При липса на протеин, се получава накъсване на косата. Ако имате увредена коса от редовно изправяне или изсветляване , за да успеете да я възстановите е необходимо да правите протеиново лечение. Накъсването и липсата на протеин, може да бъде причинено още от четкане, стегнати конски опашки или плитки, неправилно използване на химикали, недостиг на хранителни вещества, чакане прекалено дълго за подстригване на косата, носене на тежки удължители, аксесоари за коса и дисбаланс на pH.

Предполагам, следващият Ви въпрос е, колко често трябва да го правите - това зависи от степента на увреждане на косата Ви. Средното се смята между 4 и 6 седмици, но отново зависи от нуждите на вашата коса. Ако имате здрава коса, аз бих препоръчала да си правите протеинова маска на всеки три месеца. Важно е след нанасянето на протеинова маска, да нанесете и продукт за дълбоко хидратиране.

Моето мнение: Ако сте чели и други мои статии, вероятно знаете, че аз имам силно увредена коса от редовно изправяне и изсветляване. Година след като спрях да вредя по този начин на косата си, продължавах да не постигам желаните резултати - косата ми, все още изглеждаше изгорена, без достатъчно къдрици и не растеше достатъчно бързо.

Всички блогърки, които бях гледала повтаряха едно и също - правилни продукти и хидратация. Реших да прочета малко повече за изгорена и увредена коса и така разбрах, че в този случай жизнено важно е протеиновото лечение.

Още след първата процедура, ефекта беше огромен - косата ми беше значително по-оформена и мека.

От къде и какво да вземете:

Ако имате сериозно увредена коса, имате нужда от по-силно протеиново лечение. В този случай препоръчвам серията на Aphogee:

Ако нямате толкова увредена коса и търсите нещо профилактично, препоръчвам:

  1. Кератинов 2-минутен реконструктор 237 мл ApHogee Keratin 2 Minute - 20.00 лв

  2. Протеинова маска за коса на Морава - 16.00 лв

7. Четка / гребен за коса

Защо са Ви необходим: Необходимо е да имате четка или гребен за коса, които да са подходящи за мокро разресване, както и да са достатъчно големи.

Една от най-големите грешки, която можете да допуснете е да решите косата си докато е суха. Това причинява фриз и накъсване. Къдравата коса се реши само докато е мокра, както и за предпочитане с продукт, които да подпомогне разресването.

Ако използвате четка/ гребен с малки зъбци, освен че вероятно бързо ще се счупят, косата Ви ще бъде накъсана, с фриз и ще повредите формата на вашите къдрици.

Моето мнение: Аз разресвам първо с гребен с широки зъбци. След това разнасям равномерно продукта с четка Tangle Teezer. И двете са подходящи за използване и под душа.

От къде и какво да вземете:

  • Гребен с широки зъбци - моят го взех от Jumbo, но можете да намерите такива в повечето магазини или дрогерии - цена около 5.00 лв

  • Четка Tangle Teezer Wet Detangling - около 30.00 лв от Notino

8. Четка за коса Denman за оформяне

Защо са Ви необходим: Четката на Denman е прекрасен уред за оформяне на къдриците, след измиването. За да оформите къдриците, един от вариантите е да използвате "накъдряне с пръсти". Ефекта е много добър, но отнема прекалено много време. Необходимо е да нанесете балсам без измиване и продукт за оформяне на къдриците, след което разресвате с четката, докато косата още е влажна.

Моето мнение: Пробвала съм разресване след измиването с други четки за коса, но накрая косата става по-малко къдрава и твърде бухнала. При разресването с тази четка няма такъв ефект и тя ми оформя допълнително къдриците. Понеже имам много коса, за максимален ефект я разделям на секции.

От къде и какво да вземете: Аз използвам Класическа D3 Четка от HairMag

Цена: 20.00 лв


9. Продукти за оформяне на къдриците

Защо са Ви необходим: Балсама без измиване е задължителен, за да хидрирате достатъчно и за да задържите за по-дълго време къдриците си.

За да ги фиксирате и да не се развалят е необходимо да нанесете крем за оформяне на къдриците или гел.

Моето мнение: Аз лично предпочитам гела, защото има по-силен ефект и е по-подходящ за моята коса.

От къде и какво да вземете: Продуктите които аз използвам в момента:

Можете да разгледате сайта на Hairmag, където се предлагат различни варианти и марки на подобни продукти.


10. Копринено или сатенено боне / шапка за спане и калъфка

Защо са Ви необходим: Бонето със сигурност няма да Ви направи по-красиви докато спите, но на сутринта косата ще Ви е благодарна - то я предпазва от наелектризиране и заплитане. Помага още, за да задържите продукта, който сте поставили през нощта ( обикновено етерично масло или олио). Ако имате много коса е възможно, бонето да падне през нощта и за да сте по-сигурни, е хубаво да имате калъфка от коприна. Тя е полезна и за кожата на лицето.

Моето мнение:

Препоръчвам Ви да си вземете по-голямо боне, за да сте сигурни, че ще побере цялата Ви коса. То се поставя, като дигнете косата си нагоре и просто го поставите. Понеже аз имам много коса, в повечето случай преди това я сплитам.

От къде и какво да вземете: Можете да намерите разнообразни боне модели в този сайт за 30.00 лв, а калъфка можете да намерите в по-хубавите магазини за спално бельо. Важно е като я пипнете да е мека и гладка.

Цена: около 30.00 лв за всяко


11. Ластик за коса

Защо са Ви необходим: Ако връзвате косата си, използвайте гумени ластици или сатенени, защото те накъсват по-малко косата Ви.

Моето мнение: Ако, все още сте в момента на възстановяване, препоръчвам да избягвате да връзвате косата си, защото това забавя процеса и макар и малко, все пак причинява накъсване.

От къде и какво да вземете:

Можете да ги закупите от Джъмбо или от друг магазин.


Това са основните продукти, които според мен са необходими за приключението "къдрава коса".

Споделете в коментарите кой от тези продукти имате, от кой сте доволни или