• BeCurly

ТОП 10 грешки при къдрава коса и как да ги избегнем

Актуализирано: апр 13


Грижата за къдрава коса може да е много объркваща - има толкова много съвети и трикове и лесно може да се отклоните и да се объркате, какво всъщност трябва да избягвате да правите. В статията ще намерите 10 основни грешки и проблеми при естествената къдрава коса, които да избягвате:


1. Използване на твърде много топлина

Сигурна съм, че много от нас обичат да изправят къдриците си за специален повод или при всяка удобна възможност, защото правата коса е по-лесна за носене. Вероятно и често прибягвате до сешоара - за по-бързо изсъхване през зимата или защото къдриците Ви се оформят по-добре с него. Не трябва обаче да се прекалява, защото топилната от тях е изключително вредна за вашата коса и може да промени трайно нейната текстура и формата на къдриците. Ако се налага да ги използвате се уверете, че винаги нанасяте продукти за топлинна защита.


2. Разплитане и разресване на косата, когато е суха

Дали да решите къдравата си коса и колко често, зависи от вас и от нуждите на вашата коса. Важно е обаче, никога да не го правите на суха коса! По този начин не само можете да накъсате косата си, но и да образувате допълнителни възли. Използвайте подходящи четки за къдрава коса ( Denman или Tangle Teezer) или гребен с широки зъбци, винаги на мокра коса с подходящи продукти - гребена или четката са създадени така, че да разнесат продукта равномерно и да улесни разресването. Важно е и винаги да започвате от краищата и постепенно да се изкачвате нагоре към корените.


3. Не използване на балсам без измиване

Използването на балсам без измиване е ключов за рутината Ви за здрава естествена къдрава коса. Той е създаден, за да предоставя дълготрайна влага и хидрация на вашата коса. Важно е да го нанасяте ежедневно. Ако не използвате такъв, къдриците имат по-малко хидратация и подхранване, което може да предизвика накъсване и фриз. По този начин косата Ви е изложена повече на вредните UV-лъчи. Препоръчваме Ви да потърсите лек балсам без измиване за ежедневна употреба. Можете да намерите такива продукти в HairMag.


4. Прекалено често миене на косата

Съществува такова понятие като прекалено често миене на косата. Миенето на косата трябва да бъдете сведени до минимум, тъй като текстурираните коси се нуждаят от естествените масла, които нашето скалп осигурява, за да запазите здрави къдрици си. Прекалено често миене, можете да направи скалпа Ви сух, което да доведе до повреда и накъсване на косата. Важно е да използвате и без сулфатни шампоани (напр. Shea Moisture), защото те почистват косата Ви, без да изсушават скалпа.


5. Не защитавате косата си, когато спите през нощта

Вероятно сте чели в блога ми или сте чували за сатенени калъвки, бонета и шапки за спане. Това не са просто забавни аксесоари, а необходимост, за да имате здрави и оформени къдрици. Памучните калъфки за възглавници могат да ограбят хидратацията от къдриците Ви и да ги направят сухи, накъсани и фризирани.


6. Пропускане на регулярно подстригване

Без значение колко е здрава косата Ви, не трябва да пропускате подстригването на краищата. Сезонните подстригвания са важни за здравето на косата, защото поддържат къдриците здрави и растящи. Не е нужно да режете много от косата си - достатъчно е няколко сантиметра, за да премахнете сухите краища.


7. Използване на продукти със силикони и сулфати

Сулфатите и силиконите са двойното „с”, което искате да избегнете в режима си на къдрава коса. И двете съставки имат тенденция да претеглят косата ви надолу, което води до безжизнени и накуцващи къдрици. Сулфатите могат да съблекат и дехидратират къдриците ви, което означава удвояване на работата за вас, защото тогава те стават безжизнени и фризирани. Много от силиконите не са разтворими във вода и се натрупват с времето. Важно е винаги да четете етикетите и съставките на продуктите, които купувате.

Абонирайте се за нашият бюлетин, чрез формата най-отдолу на сайта ни и ще получите с безплатен списък на основни вредни съставки, които да избягвате. Списъкът е на удобен файл, които можете да качите на телефона си!

8. Използване на грешната кърпа за изсушаване на косата

Използването на памучни или хавлиени тъкани за кърпи може да бъде твърде грубо върху къдриците Ви и да доведе до незабавно фризиране. Използването на кърпа от микрофибър или тениска е чудесен начин да помогнете за поддържането на формата и оформянето на къдриците.


9. Изчакване твърде дълго за прилагане на стилизиращи продукти

Важно е да нанасяте стилизиращите продукти докато косата е още влажна. Стайлинг продуктите са завършекът на рутината Ви за грижа за косата и е важно да нанесете поне един продукт.


10. Твърде често докосване и пипане на къдриците

Избягвайте да докосвате къдриците си или да си играете с тях, защото това също ги наелектризира,създава фриз и разваля тяхната форма.


Допълнителни съвети за правилна грижа за косата

  • Ако планирате висок кок или прически с усукване, уверете се преди това, че косата е напълно суха

  • Внимавайте при смесването на продукти - необходимо е да нанасяте твърде много и различно продукти на косата си ( балсам без измиване, стилизиращи и др.). Преди да ги нанесете на косата си, смесете малко количество от продуктите на китката си. Ако се смесват добре в еднородна смес, значи си подхождат и можете да ги нанесете на косата си. Ако не се смесват гладко, значи тези продукти не си отиват един с друг и не ги нанасяйте заедно на косата си!

  • Уверете се, че редовно правите дълбоко хидратиране на косата си!

Статията е взаимствана от https://www.naturallycurly.com/


242 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички