• BeCurly

Сода за хляб при къдрава коса. Полезно или вредно е за косата?

Актуализирано: апр 13
Предполагаеми ползи на содата за хляб върху косата


Содата за хляб има антибактериални свойства, които я правят подходяща за проблеми с пърхот или други проблеми със скалпа.

Содата за хляб също може да Ви помогне да балансирате нивата на pH на скалпа, което означава, че е по-малко вероятно да имате суха, раздразнена кожа и къдриците Ви са по-склонни да растат здравословно.

Можете да използвате сода за хляб като ексфолиант за скалп. Направете паста, като смесите содата с вода и използвайте върховете на пръстите си, за да я масажирате в скалпа. Това ще помогне да се разрушат всички остатъчни остатъци, както и да се премахнат мъртвите кожни клетки. Ето защо содата за хляб е изключително подходяща като средство за дълбоко почистване, което е хубаво да се прави лятото.


Сода за хляб и нейното pH

Содата за хляб всъщност е химикал, така че за да разберем нейното въздействие върху косата ни, трябва да разберем нейното рН.

Ако се върнете към добрата химия в средното училище, рН варира от 0-14, киселинна до основна (алкална). Ако нещо е киселина, то има повече водородни йони. Ако нещо е алкално, то има повече хидроксидни йони. Неутрално pH е 7,0 - pH на дестилирана вода.

Често срещан пример за киселината е лимонов сок, с рН 2 или 3. Натриевият хидроксид, химикалът, използван в луг релаксаторите за коса, е изключително алкален с рН 14.

Косата ни, когато е мокра, има рН около 4,5-5,5. Както можете да видите, човешката коса е леко кисела, когато е в естественото си състояние. Когато прилагаме продукти върху косата си, ключът е БАЛАНС. За да остане косата ни естествена и здрава, pH трябва да остане същото. Дори водата, която използваме под душа, ще повиши pH на косата ни! Ето защо продуктите за коса обикновено са балансирани с pH. Производителите вземат предвид pH при създаването на продукта.


Как действа содата за хляб върху косата ни

Содата за хляб има огромно pH - около 9.0. Това съответно повишава и pH-то на косата.

Представете си всеки кичур коса като тръба от слоеве. Най-външният слой се нарича кутикула. Киселина ще затвори слоевете на кожичките, докато основата ще ги отвори. Нито едно действие не е лошо само по себе си. Но за пореден път балансът е ключов.

Когато кутикулата е повдигната, влагата се допуска в косата, но тя също се изпуска. Ако не се направи нещо, за да се затвори кутикулата обратно, влагата, която е била приложена, се губи. Неща като температура дори влияят на кутикулата на косата. Например горещата вода отваря кутикулата, докато студената вода я затваря. Ето защо повечето къдрокоски шампоанират косата си с топла вода, но изплакват балсама със студена.

Така алкалите отварят кутикулата, докато киселините я затварят. Смесите от сода за хлябюю и балсам ще накарат косата ни да абсорбира твърде много вода (да, има такова нещо като твърде много влага!). Без нищо да понижи pH на косата ни до нормалните 4,5- 5,5 и да затвори тези слоеве, влагата няма да се задържа. В резултат на това тези слоеве ще останат повдигнати и назъбени, което прави косата да се чувства груба и неуправляема.


Как да откриете баланса

Ако сте опитвали смесите от сода за хляб, вероятно сте забелязали зърнестостта на сместа. На молекулно ниво содата за хляб е действително доста абразивна. В края на краищата, ние го използваме, за да почистваме мръсотията от нашите тенджери и тигани, нали?

Когато го използваме за тежко почистване, ние също се възползваме от неговата абсорбция. Всъщност нашите приятели с права коса могат да го използват като сух шампоан. Приложена към корените, тя накисва маслото, което видимо се движи по нишките на права коса.

За това, ако искате да изпробвате този метод трябва да смесите содата за хляб с балсам за коса, като може да използвате този които купувате от магазина.

Из интернет има твърдение, че колкото по-къдрава е косата ви, толкова повече може да навреди содата за хляб, за това ако ползвате този метод трябва да имате това наум.


Рецепта за изплакване със сода за хляб

  • ½ чаша сода за хляб

  • 1 чаша топла вода

  • Оставете да се разтвори и нанесете върху скалпа и косата, като масажирате. Може да се използва след редовно почистване с шампоан или вместо него.

Рецепта за изплакване със сода за хляб и балсам

  • ½ чаша сода за хляб

  • 1 чаша от любимия ви балсам

  • Разбъркайте старателно и нанесете върху косата. Поставете шапка за баня и останете така за 15-20 минути. Изплакнете.

Рецепта за облекчаване на пърхот

  • 1 супена лъжица сода за хляб

  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин

  • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок

  • Смесете всички съставки в купа до гладкост. Измийте къдриците си с помощта на нежен почистващ балсам. Нанесете директно върху скалпа си и масажирайте в скалпа си за 3-5 минути. Използвайте малки кръгове, за да избегнете заплитането на къдриците. Оставете да престои 20-30 минути. Изплакнете с ябълков оцет и след това охладена вода, за да затворите кожичките си.


Проучване и резултати

В www.naturallycurly.com има направено проучване дали къдрокоските, които са я използвали са доволни от резултата - линк. В него са гласували 5873 души, като резултата е 27% са доволни, 8% не са и 65% все още не са го опитали.

Аз все още не съм опитала метода и обмислям дали да го пробвам. Косата ми има нужда от дълбоко почистване, но е много суха поради, което още се колебая. Ако вие решите да опитате метода, споделете в коментарите дали сте доволни и коя рецепта използвахте!


Източник за статията:


119 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички