• BeCurly

Product Review: Cantu Leave-in Conditioning reapair cream

Актуализирано: май 7



В тази статия ще си говорим за Cantu Leave-in Conditioning reapair cream - за какво е предназначен, какви са му съставките, подходящ ли е за Curly Girl метода, моето мнение за него и ефекта му върху косата ми. Приятно четене!


Описание и предназначение на продука, според етикета

Cantu е марката с продуктите за коса на PDC Wellness & Personal Care. Предлагат се на пазара като: ултра овлажняващи, подхранващи и поддържащи косата, кожата и скалпа, с помощта на 100% чисто масло от шеа. Марката е насочена предимно към къдравите коси. Според етикета, Cantu Leave-in Conditioning reapair cream е подходящ за суха, увредена, груба и боядисана коса. Предполага се, че има следните действия:

  • предотвратява накъсването

  • възстановява накъсаните краища

  • намалява фриза

  • защитава косата от топлинно увреждане

  • хидратира и овлажнява с масло от шеа и натурални масла

Продукта се използва без изплакване. Можете да го намерите в HairMag , като цената е около 30.00 лв.

На кратко, това е балсам без измиване, който се нанася за допълнителна хидратация, след измиване на косата.

Съставки и подходящ ли е за къдрава коса и Curly Girl Метода



Както, споменах вече, продукта е предназначен изцяло за къдрава коса и съставките му са одобрени и подходящи, ако спазвате Curly Girl Метода. Можете да проверявате всичките си продукти на: http://isitcg.com.

Въпреки това, има някои съставки и особености, които трябва да вземете под внимание, преди да използвате продукта.


Съставки: Aqua (Water), Canola Oil, Cetyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Ceteareth-20, Phenoxyethanol, (Parfum (Fragrance), Lactic Acid, Ethylhexylglycerin, Polyquaternium-4, Panthenol, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Glycine Soja (Soybean) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Mangifera Indica (Mango) Seed Butter, Argania Spinosa Kernel (Argan) Oil, Melia Azadirachta (Neem) Seed Oil, Mango (Magnifera Indica) Seed Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Maltodextrin, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Hydrolyzed Silk, Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract , Laminaria Digitata Extract, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Urtica Dioica Extract, Lonicera Caprifolium Extract, Benzyl Benzoate, Coumarin, Hexyl Cinnamal.

I. Съставки с повишено внимание


Протеин

Част от съставките в продукта са протеини. Къдравата коса е възможно отчаяно да се нуждае от тях или точно обратното. Някои протеини са полезни, особено при увредена коса. Въпреки това, при честа употреба, нормалната коса или коса чувствителна към протеин, може да стане твърда, изсушена и суха. Това са знаци, че има насищане на протеин. Ето защо, е важно преди да използвате продукта, да се уверите, че вашата коса се нуждае от протеин. Вижте как на "Баланс на протеин и влага в косата",

  • Hydrolyzed Quinoa Protein ( протеин от киноа) - това е естествен протеин, който помага за запазването на цвета на косата, кондициониране и защита. Киноата се счита за пълноценен протеин, съдържащ седемнадесет аминокиселини, включително, всичките осем незаменими аминокиселини.

  • Hydrolyzed Silk - това е форма на протеин, направен от разградени копринени протеини. Придава здравина, защита и структура на косата, като в същото време я овлажнява и укрепва.


Humectants (овлажнители )

Ролята на овлажнителите е да абсорбират и поддържат баланса на влага в косата и кожата. Те се използват в продуктите за овлажняване на суха или увредена коса. Това, което правят е да търсят влагата в самата коса. Следователно, ако живеете или често пътувате до места, където е твърде горещо и сухо, продуктите съдържащи много овлажнители, всъщност могат повече да навредят, отколкото да помогнат.

  • Glycerin - глицеринът се използва като овлажнител, а също и за добавяне на гладък и хлъзгащ ефект в балсами. Глицеринът помага за по-лесното разресване на продукта и косата. Използва се още и за да предотврати изсъхване на продукта в опаковката и да го запази по-дълго траен. Известно е, че е нетоксичен и не причинява дразнене на кожата. Глицеринът е бистра, плътна течност, която е напълно разтворима във вода. Въпреки това, взимайки предвид описаното по-горе, трябва да имате едно наум, когато го използвате.


Polyquats, Polymers ( Поликвати, Полимери)

Tози тип съставки, представляват кондициониращи агенти и предоставят много ползи върху косата, като: придаване на блясък, мекота, намаляване на накъсването и други. Това са положително заредени полимери, които осигуряват копринен ефект и изглаждане чрез прилепване към повърхността на косата, поради общия отрицателен заряд на косата. Възможно е обаче, да доведат до натрупване, особено при по-фина и тънка коса.

  • Polyquaternium-4 - тази съставка има филмообразуващи свойства и обикновено се използва за да осигури „задържане“ на стилизиращите продукти и също така да сгъсти продукта. Известно е обаче, че има голяма вероятност от натрупване.


Масла

Голяма част от съставките в този балсам без измиване са именно етерични масла. Трябва да внимавате, когато ги използвате, защото някои видове масла имат свойството да се натрупват и трудно се премахват.

  • Canola oil ( масло от рапица) - маслото от рапица стимулира растежа на косата и съдържа витамин Е. Има овлажняващ ефект, който помага на скалпа да бъде овлажнен и здрав.

  • Butyrospermum Parkii (Shea Butter) - маслото от шеа се използва за овлажняване и омекотяване

  • Cocos Nucifera (кокос) - кокосовото масло е бяла, полутвърда мазнина, получена чрез пресоване на кокосови ядки. Често се използва в сапуни и шампоани и се пени лесно. Популярно е с овлажняващия си ефект. Може да проникне в косъма и да направи косата по-силна. Прочетете повече за кокосовото масло и неговия ефект

  • Hippophae Rhamnoides Berries Extract (екстракт от морски зърнастец) - това е масло от водорасли и се използва като омекотяващо средство и за кондициониране. Предпазва повърхността от изсъхване и е полезно за косата и скалпа.

  • Glycine Soja (Soybean) Oil - Бледожълтеникаво до кафяво-жълтеникаво масло, извлечено от соеви семена. Използва се като омекотяващо средство, както и за приготвяне на маргарин. При използването на големи количества е възможно да причини алергични реакции, както и увреждане на косата.

  • Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil- това е масло от жожоба. Маслото от жожоба, всъщност е течен восък, а не масло. Използва се като омекотител и няма данни да е токсично или дразнещо. Има много слаб аромат и не е разтворимо във вода. Изненадващо, то не прониква като зехтин, кокосово масло или масло от авокадо. Има по-отворена структура, така че да не преминава лесно през слоевете на кутикулата.

Кондициониращи агенти

Тези съставки са катионни повърхностно активни вещества, които могат да бъдат използвани като ефективно меко почистващо средство в балсам или като филмообразуващи кондициониращи агенти. Те са водоразтворими, но някои могат да се натрупат с течение на времето, така че внимавайте и с тях.

  • .Stearamidopropyl Dimethylamine - използва се, за да предпази продукта от отделяне, както и за добавяне на хлъзгане и кондициониране. Диметиламинът може да бъде леко разяждащ и дразнещ, ако не бъде неутрализиран правилно. Известно е, че се придържа добре към косата, без да я прави мазна.


II. Полезни съставки, които са благоприятни за косата

Овлажнители, образуващи "филм" или слой

Това са отлични овлажняващи съставки, които образуват филм върху косата и ще помогнат да се противопоставят на дехидратацията. Те се различават от обикновените овлажнители, като глицерин и сорбитол, защото не отделят водата / влагата толкова лесно. Тези съставки са безопасни за употреба, при малки количества.

  • Panthenol - Пантенолът е форма на витамин В. Функционира само като балсам за коса. Работи по-добре в продукт без отмиване, защото в противен случай, лесно се изплаква. Може да овлажни косата и да я направи по-мека.

  • Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice - сокът от листа на алое барбаденсис (алое вера) е известен още като „растението чудо“. Алое Вера е полезно за всички типове коса, особено за суха и увредена коса. Доказано е, че редовното използване на алое вера във вашата коса възстановява мъртвите кожни клетки на скалпа, насърчава растежа на косата, предотвратява сърбежа по скалпа, намалява състоянието на пърхот и действа като чудесен балсам, оставяйки къдравата ви коса гладка и блестяща.

  • Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract - съдържа голямо количество витамин ц и помага за здравето на косата

Овлажняващи алкохоли | Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol

Това са алкохолните съставки, които са полезни за косата и искате да ги виждате в продуктите си.Тези съставки се водят мастни алкохоли, а алкохолите, които трябва да се избягват са етил и етанол. Това са основни съставки, което означава, че обикновено съставляват по-голямата част от продукта и действат като носител на останалите съставки.


Ботанически съставки - екстракти и масла | Olea Europaea (Olive) Fruit Oil,Cocos Nucifera (Coconut) Oil,Mangifera Indica (Mango) Seed Butter, Argania Spinosa Kernel (Argan) Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Camellia Sinensis Leaf Extract, Styrax Tonkinensis , Citrus Aurantifolia Oil


Тези съставки произхождат от различни растения, като: билки, корени, цветя, плодове, листа или семена. Те осигуряват голямо разнообразие от ползи за косата, сред които: почистване, стимулиране, подхранване, освежаване, успокояване, овлажняване, нормализиране на косата. Ботаническите съставки, могат да се появят и в други категории, например в категорията с маслата с, които трябва да внимавате, защото може да предизвикат натрупване. Те са полезни за вашата коса, но честата им употреба може да навреди.


  • Olea Europaea - това е зехтин. Отлично овлажняващо растително масло.Той може да проникне дълбоко в косата и да я укрепи и направи по-силна.

  • Mangifera Indica (Mango) Seed Butter - това е екстракт от манго. Може да бъде или масло от манго или екстракт от пулпата на мангото или самото растение - в повечето продукти не се уточнява. Ако е от пулпата на растението, това е доста киселинна съставка и има, също така силно ензимно действие. Маслото от манго, което идва от ямките / семената и е полезно за вашата коса.

  • Argania Spinosa Kernel (Argan) Oil, - аргановото масло е омекотяващо масло (подобно на фъстъченото масло) с високо съдържание на антиоксиданти, както и липиди.

  • Mango (Magnifera Indica) Seed Oil - маслото от семена на манго е не изпаряващо се масло от ядките на плода на мангото, използвано като средство за кондициониране на кожата и косата и, което предпазва водата от изпаряване от повърхността.

  • Macadamia Ternifolia Seed Oil - омекотяващи масла и мазнини, взети от ядката на макадамия

  • Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil - ако, косата ви е фина, текстурирана и винаги суха, значи екстрактът от гроздови семки е изключително благоприятен за вас. Той може да придаде блясък, мекота, коприненост, дефиниция на текстурата, задържане на дължината, пълнота,

  • Persea Gratissima (Avocado) Oil - отлично овлажняващо растително масло.Маслото от авокадо може да проникне в косата, така че да я направи по-силна.

  • Camellia Sinensis Leaf Extract - това е зелен чай. Освен като напитка, зеленият чай се използва като аромат в парфюмите. Установено е, че има антиоксидантни свойства. Има успокояващ ефект и може да намали възпалението на кожата.

  • Urtica Dioica Extract - екстрактът от обикновената копривасе среща в много лечебни или стягащи продукти. Въпреки че се смята, че листата на копривата имат някои лечебни и противовъзпалителни свойства, е малко вероятно да имат голям ефект, когато се използват в шампоани или балсами .


Консерванти | Phenoxyethanol, Melia Azadirachta (Neem) Seed Oil

Към продуктите за коса се добавят консерванти, за да се предотврати растежа на микроорганизмите и да се запазят по-дълго трайни. Те не вредят по никакъв начин на косата.

  • Phenoxyethanol - счита се, че е по-малко дразнещ от другите и може да се използва и за аромат.Той е лек за кожата, но може да бъде силно дразнещ за очите - въпреки че не е установено, че дразни в малките количества, които обикновено се използват в продуктите. Има кондициониращи и омекотяващи свойства.

  • Ethylhexylglycerin -синтетична съставка, използвана най-вече като балсам за кожа и дори като дезодорант. Това бистър течен консервант се получава от растителен глицерин, често кокосово или палмово масло. Предотвратява развалянето на продукта и го предпазва от отделяне.

Нежни почистващи и кондициониращи съставки

Важно е да търсите продукти, съдържащи нежни почистващи съставки, а не груби сулфати. Нежните почистващи препарати създават фина пяна и почистват косата, без да я събличат

  • Behentrimonium Methosulfate - използва се за кондициониране на косата, както и за намаляване на статиката и се намира в балсами за коса, сапуни за баня и шампоани.Той идва, както от растителни, така и от синтетични източници. Не причинява натрупване и не дразни скалпа.

III. Други ок съставки:

  • Aqua (Water) - водата, както сме споделяли много пъти, трябва да е първата съставка на етикета на всеки един продукт

  • Ceteareth-20 - уплътнява продукта и поддържа съставките смесени заедно.

  • Lactic Acid - основната му функция в продуктите за коса е главно за регулиране на рН, но може да се използва и като овлажнител. При по големи количества, може да навреди, но рядко се използва толкова много в продуктите.

  • Maltodextrin - захар от растителни източници, направена от втечняващо (хидролиза на) нишесте. Използва се като покритие и балсам, но също и като абсорбент. Все пак, е хубаво да внимавате с тази съставка, защото е филмообразувател, тоест е възможно да изсъхне и да се натрупа в косата.

  • Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract - екстракт от листата на растението градински чай. Това е същото растение, което се използва като ароматизираща билка в кухнята. Sage се поставя в продуктите за коса по-скоро като маркетингов трик, защото е естествена съставка и има привлекателност, като стягащо средство или заради аромата си .Известно е също така, че потъмнява косата, макар че съм сигурна, че в продуктите не се използва достатъчно количество, за да предизвика такъв ефект. Екстрактът от градински чай, може да съдържа масло от градински чай, някои сортове от които, може да са дразнещи, въпреки че няма данни екстрактът да е токсичен.

  • Benzyl Benzoate - често се добавя, за да направи един твърд продукт по-гъвкав. Има лек цветен аромат.

  • Solanum Tuberosum Starch (картофено нишесте) - картофеното нишесте е богато на витамин С и ниацин, две съставки, критични за здравето на косата. Витамин С поддържа косата здрава , докато ниацинът насърчава здравословната циркулация на скалпа.

  • Lonicera Caprifolium Extract - Често се използва в парфюми, както и помага при обриви. Цветовете са безвредни, но плодовете се считат за токсични, когато се консумират големи количества. Няма данни да е вредно за косата.

Съставки, които не оказват влияние на косата, но биха могли да раздразнят кожата

  • Parfum (Fragrance) - Използва се единствено за придаване на миризма на продукта. Ароматите са широко използвани в местни формулировки и могат да причинят фотоалергични или фототоксични реакции.

  • Theobroma Cacao (какао) - това е полезна съставка, но трябва да се използва с мярка, защото е възможно да предизвика алергични реакции. Какаовото масло се използва за кондициониране и като омекотяващо средство.Това е твърда мазнина, пресована от печени какаови зърна.

  • Rosmarinus Officinalis (розмарин) - листата на розмарина се използват за аромат. Той има репутация за стимулиране на растежа на косата. Има противоречива информация дали дразни кожата или очите. Той не само се използва като тоник за коса и стимулатор на растежа, но също така предотвратява пърхота и дори преждевременната плешивост. Известно е, че листата имат относително високи нива на антиоксиданти. Въпреки това, в много малките количества, открити в продуктите за грижа за косата, шансовете да успее да направи нещо са малки. Възможно е да причини дразнене на кожата.

  • Melia Azadirachta (Neem) Seed Oil - Кафяво-жълто течно масло, което мирише на чесън. Доказано е, че има известна антибактериална и противогъбична активност. Това може наистина да дразни кожата, особено при по-високи концентрации.Не използвайте продукти с тази съставка, ако е на по-предна позиция на етикета.

  • Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract - Екстрактът от ябълка може да съдържа ябълчена киселина, която е безцветно, кристално вещество със силен киселинен вкус, който се среща естествено в ябълките, както и в други плодове, включително черешите. Може да се използва като антиоксидант в козметиката, но когато се използва в „лакове за коса“, това може да дразни кожата.

  • Coumarin - Използва се за аромат, направен от зърна тонка и няколко други растения, но може да бъде направен и синтетично. Възможно е да дразни кожата и не е разрешено да се използва в храни, защото е токсичен, когато се яде

  • Hexyl Cinnamal - Ароматна съставка. Има силна миризма на канела. Бистра жълтеникава мазна течност.


Моето мнение за Cantu Leave-in Conditioning reapair cream


Както прочетохте в първата част на статията, продукта е подходящ за Curly Girl метода и не съдържа вредни съставки - единствено такива, които трябва да се използват с повишено внимание, според вашата коса и нужди.

Използвах продукта всеки път след измиване, за допълнителна хидратация без изплакване.

За съжаление обаче, аз не съм доволна от него и вероятно не е подходящ за моята коса. При нанасянето на продукта, той седеше отгоре на косата, без тя да го "попива", което в последствие доведе до неговото натрупване. Така след неговата употреба, резултата при мен беше точно обратното на полезните му действия:

  • косата ми се накъсваща

  • беше изключително фризирана и стърчаща

  • суха

Това със сигурност не значи, че продукта не е качествен - както споменах, може би просто не е за моята коса.

Както описахме по-горе, в него има известно количество протеини, а аз в последно време наблягах на протеинови лечения. Всяка коса и текстура е различна, за това, ако имате желание да опитате продукта - направете го!

Ще се радвам да споделите в коментарите вашето мнение за него и дали сте доволно!



Източник и информация за съставките:

www.tightlycurly.com

www.naturallycurly.com

lotioncrafter.com

www.squeezepod.com

https://isitcg.lisagardnerdesign.com/not-all-polyquats-are-created-equal/

https://puracy.com/blogs/ingredients/

https://www.curlyellie.com/pages/aloe-barbadensis-leaf-juice

www.beautifulhameshablog.com