• BeCurly

Плитки - лесно решение за оформени къдрици

Актуализирано: апр 10

Плитките са бързо и удобно решение за оформяне на вашите къдрици, за укротяването им или за защита през лятото. С тях предпазвате по-добре косата си и междувременно изглеждате сладки. За мен, те са и спасението по време на преходния период.

В тази статия съм споделила няколко варианта на прически и как ми помагат за оформянето на моите къдрици.


Преходен период и плитки

Ако тепърва започвате преход към възстановяване на вашите естествени къдрици и косата ви е увредена, ще отнеме известно време преди тя да добие вида, които търсите и да изглежда като на къдрокосите инфлуенсъри в YouTube.

В този период къдриците са почти безформени, косата расте трудно и бавно и изглежда зле. Вероятно търсите варианти да я скриете, като това по-често да я носите вързана или да слагате шапки. Връзването и обаче в стегнати опашки или кок може да я увреди допълнително и не е особено препоръчително, а нека не се лъжем носенето на шапка не е особено елегантно. Именно в този момент, плитките се явяват идеалното решение.

Когато носите вашата коса на плитки, тя е по-защитена и може да издържи дълго време с тях. Когато пък се разплетат, се получават оформени къдрици, които поради текстурата на къдравата коса и това, че е по-твърда, изглеждат много естествено.


8 Ползи на сплитането при къдрава коса

 1. Плитките предпазват косата от накъсване и наелектризиране. Ако я държите пусната и свободна, тя е предразположена повече към накъсване - от дрехи, изкуствени материи, чаршафи, неволно докосване от ваша страна, климат и още много други.

 2. Помагат да поддържате косата си по-организирана, без да ви пречи, което е подходящо, ако спортувате или сте активни

 3. Предпазват от заплитане

 4. Предотвратяват загубата на влага и помагат за задържането и в косата, а всички знаем, че къдравата коса се нуждае от тази влага

 5. Предпазват косата по време на сън - тя е прибрана и така не се наелектризира и заплита, както и няма опасност да се разплете през нощта

 6. Предпазват косата от вредните влияния на околната среда - слънце, вятър. Това ги прави изключително удобен вариант за лятна прическа с която можете да останете седмици

 7. Пестят време

 8. След разплитане, косата е с оформени стегнати къдрици


Няколко варианта на прически с плитки


Негърски малки плитки

Това е и варианта за които предполагам всички се сещате. При него цялата коса се сплита на малки плитчици. Недостатъка е, че отнемат много време да се сплетат и по-скоро е необходимо да го направи професионалист, но предимствата са много:

 • Издържат много време - с месеци

 • Пестят от вашето време за оформяне и поддръжка на косата

 • Решение за намаляването на обема

 • Добро решение за лятото и плажа

 • Косата е защитена

Този вариант донякъде симулира така мечтаната "права коса", без да използвате топлина и да я увреждате,а и в момента е доста популярен. Друг плюс е, че можете да правите различни видове допълнителни прически.


Двойна рибена кост

Сплитането на косата от двете страни на рибена кост също е доста често срещано. Недостатъка е, че прическата би могла да издържи само няколко дни, но се прави много по-бързо. В този вариант, косата изглежда сладка и закачлива.


Обикновена плитка или плитки

Обикновените плитки не се сплитат по главата, а започват от "висящата" част на косата. Те се правят само за няколко минути и са бързо решение за прическа за деня или преди лягане. Може да бъдат две плитки, или само една, ако имате по-дълга коса.


Моята рутина и как плитките присъстват в нея

В момента все още съм в преходния период и косата ми не е достигнала желаната от мен дължина. Също така все още изпитвам трудности да задържа къдриците си оформени - обикновено още на другия ден след измиване, те загубват формата си. Ето защо плитките са моето спасение.

Това, което правя аз е да мия косата си веднъж седмично, както обикновено:

 1. Нанасям хидратираща или протеинова маска

 2. Измивам с шампоан и балсам

 3. Подсушавам косата с кърпа и още докато е мокра поставям балсам без измиване и гел за оформяне на къдриците

След тези стъпки, започвам и сплитането ( важно е да бъде докато косата още е влажна). В момента сплитам косата си в два варианта плитки, като ги редувам или според времето с което разполагам, съответно:


Малки плитки в домашни условия за оформяне на къдриците

Разделям косата си на секции и я сплитам на малки плитки с размер около 1-2 см. От това колко дебели са отделните плитки се определя и как ще се оформят къдриците при разплитане. Препоръчвам да го направите в началото на деня, защото съхнат по-бавно и не е препоръчително да си лягате с мокра коса ( особено през зимата). Не ги сплитам по-главата, защото това ще отнеме твърде много време, а и е по-трудоемко. Идеята ми при тях е по-скоро да оформя къдриците, а не толкова самите плитки. За това и гледам да ги правя, когато не ми предстоят ангажименти. Обикновено оставам с тях около 2 дни. Както съм описала по-горе, ако искате да ги носите по-дълго време и самите плитки да изглеждат добре, препоръката ми е да отидете при професионалист, които да ви направи малки и стегнати плитки.

След като, махна плитките, къдриците ми са оформени , изглеждат много естествено и издържат няколко дни, поради по-твърдата структура на косата и гела за оформяне, които поставям, преди да се сплета. Последната снимка е от третия ден от разплитането.


Двойна рибена кост

Използвам този вариант, когато имам по-малко време. Разделям косата на две секции и я сплитам на рибена кост от двете страни. Ако косата ви не е достатъчно дълга, можете да вържете с ластик двете получени плитки тип опашка и се получава хубава прическа с която можете да излизате и навън.

При премахването на плитките, къдриците са оформени по-едро и по-небрежно, не толкова колкото на първия вариант, но също изглежда много добре.

Видео как се сплита рибена кост


Обикновени плитки от двете страни

Оформянето на две обикновени плитки от двете страни на косата е и начина по, който най-често връзвам косата си преди лягане.

Това, което правя е да нанеса малко количество етерично масло ( рициново, арганово или др.), а лятото преди това я и намокрям с помощта на спрей бутилка. След това, разделям косата на две и я сплитам на две обикновени плитки. Отгоре поставям сатенено боне за спане. Така предпазвам косата си от заплитане през нощта и допълнително оформям къдриците си.


Надявам се статията да ви е била полезна и интересна. Ако да, ще се радвам да я харесате, чрез сърцето по-долу и да се абонирате са бюлетина ни.

Споделете в коментарите снимки от вашата коса с и след плитки.

76 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички