• BeCurly

Моята рутина за къдрава коса | 2021


В интернет има много практики и съвети за къдрава коса, но е важно сами да откриете какво работи при вас.

Изминаха две години от както спрях да се изправям и реших да нося косата си естествена. През това време изпробвах много техники и продукти и най-после открих правилната рецепта за мен ( поне за момента :D) и ще се радвам да я споделя с вас.


Измиване на косата и продукти

Измивам косата си веднъж седмично - ако мога, бих го правила и по-рядко, но къдриците ми не успяват да издържат повече. След като ги оформя, са хубави до два дни, след това с всеки следващ ден, губят формата си все повече.

В момента използвам комбинация от няколко продукта, като всяка седмица ги редувам. С това се старая да давам на косата си различни съставки - за хидратация, за протеин, дълбоко почистване.

Ето продуктите и комбинациите, които използвам в момента:

Нанасяне на шампоан и разресване

Първото нещо, което правя, когато влезна под душа е да намокря хубаво косата и да я разреша - използвам гребен с широки зъбци и четка Tangle Teezer Wet Detangler.

След като гребена и четката вече минават свободно и няма възълчета и заплитане, нанасям шампоан. Разнасям го хубаво по цялата коса и скалп и масажирам с Четка за разнасяне на шампоан и масажиране на скалп - Kent Shampoo Brush . Важно е, да сте сигурни, че достигате скалпа, защото за да имате здрава коса, трябва да имате здрав и дишащ скалп.


Нанасяне на балсам / маска за коса

1. Нанасям на подгизнала коса 2. Използвам голямо количество продукт 3. Не изплаквам

След като съм изплакнала косата от шампоана, нанасям балсам / маска, според комбинациите по-горе.

Първото важно нещо е, че ги нанасям на много мокра (подгизнала коса). Второто е количеството - трябва да нанесете МНОГО от продукта. Преди да посетя Balkan Barber си мислих, че нанасям достатъчно, но определено не беше така. Когато стиснете косата си, от нея трябва да излиза продукта. Ако не сте сигурни, че сте сложили достатъчно - сложете още малко, няма да сбъркате. Количеството на продукта е една от най-важните стъпки във вашата рутина - ако не сте и дали достатъчно хидратация, няма да се получат хубави и оформени къдрици.

Сигурна съм, че тази част ще ви изненада - аз не измивам балсама/ маската. Това е съвет, който също получих от Balkan Barber - моята коса е толкова гъста и къдрава, че няма как да и предоставя достатъчно хидратация и да я задържа, ако измия продукта. Притеснявах се, че по този начин ще се получи натрупване, но ако използвам по-леки продукти и при моята текстура коса, няма такава опасност. Бях скептична, но резултатът при мен е страхотен - косата ми никога не е била толкова хидратирана и мека.

Завършвам с нанасяне на гел от ленено семе за фиксация - също, още докато съм под душа. Понеже гела се разваля много бързо, предварително съм го замразила във формички за лед. Преди да влезна в банята, размразявам едно купче, и после го нанасям цялото на косата.

Увивам косата в микрофибърна кърпа или памучна тениска, за да не предизвикам фриз и излизам от банята.


Оформяне на косата

Веднага, след като съм излезнала от банята, започвам и оформянето - докато косата е все още мокра.

  1. Нанасям малко количество масло по цялата коса - рициново, арганово , масло от авокадо и др. След това добавям и малко балсам без изплакване - в момента използвам Maui Moisture Curl Quench + Coconut Oil , като аз го закупих от DM магазини.

  2. След това разделям косата на секции, като оставям пуснати много малки кучури / секции - останалото връзвам отгоре на "кравайчета", като задържам с пръчици, за да не предизвикам наелектризиране и накъсване от ластици и шноли.

  3. Пуснатите секции, намокрям отново обилно с вода с помощта на спрей бутилка. И тук обръщам специално внимание, че косата трябва да е много мокра

  4. Разресвам с Denman D3 Четка За Разресване с 7 Реда . Функцията на четката е да оформя къдриците ви. Преди, когато изплаквах маската / балсама не забелязвах голям ефект от нея - косата ми по-скоро бухваше и се разваляха къдриците. Сега обаче мога да кажа, че ефекта от нея е огромен.

  5. След това започвам навиване на къдриците на пръсти

Оформяне на къдриците с пръсти

При мен оформяне само с четката Denman не е достатъчно. Четката ми помага да отделя отделните къдрички, но е необходимо и допълнително дефиниране, което постигам с навиване на пръсти.

Дълго избягвах този метод, защото е играчка и отнема много време. Стараех се да постигна дефиниране само с четки и продукти, но нищо нямаше достатъчно добър резултат. При посещението ми в Balkan Barber, оформиха косата ми именно така - ефекта беше поразителен, съответно започнах и аз да го прилагам.

Всеки отделен кичур / къдрица се усуква, след което се навива на пръста. Колко голям да е този кичур, зависи от текстурата на вашата коса. Четката Denmann, помага именно за това - тя отделя отделните къдрички, които вие трябва да навиете. Водата и продуктите, съответно помагат на къдрицата да се задържи в тази форма.

Повтаряте тези стъпки, на цялата коса - пускате малка секция, намокряте, решите и навивате. Можете да видите процедурата във видеото по-долу - то е за освежаване на къдриците, но принципа е същият.

Цялата процедура ми отнема около час и половина.Изсушаване на косата

След като съм навила цялата коса, я изсушавам със сешоар с дифизер. Използвам го на най-силната степен топлина и сила. Не докосвам косата с него или с ръце, а я суша от разстояние.


Резултат


Това е моята рутина за къдрава коса в момента.

Спя с копринена шапка и къдриците издържат 2-3 дни. Налага се единствено всеки ден да оформям най-горните предни кичури - това става, като отново намокря с вода и навия на пръста. От водата, продуктите, които сме нанесли предните дни, отново се активират. На 3-4 ден правя цялостно освежаване - цялата коса се разделя на секции, мокри се и се оформя, както на клипа.

Надявам се тази статия да Ви е полезна. Ако да, натиснете сърчицето в дясно под статията.

Ще се радвам да се абонирате за бюлетина и да ме последвате във Фейсбук и Инстаграм - линкове най-долу.


#оформяненакъдравакоса #къдравакоса #къдравакосарутина

397 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички