• BeCurly

Кокосово масло - предимства и недостатъци

Актуализирано: апр 13

Всички обичат кокосово масло. При някой хора обаче, то причинява доста проблеми на косата. В тази статия ще споделя защо и защо не, кокосовото масло може или не може да е полезно за вас и вашата коса. Ще говорим много за кокосово масло, неговите предимства и за какво да внимавате, когато го използвате.

Какво прави кокосовото масло, толкова полезно

Кокосовото масло е растителна мазнина, извличана от кората – ядката на кокосовия орех. /източник Уикипедия/

То съдържа в себе си високи нива на наситени мазнини. Кокосовото масло съдържа между 86,5 - 90% наситени мастни киселини, 5 до 6% полиненаситени мастни киселини и 1,5 до 2% мононенаситени мастни киселини. 45% от състава се пада на лауриновата киселина, 17% на миристиновата киселина, 8% на палмитиновата, 8% на каприловата, 7% на карпоновата и 5% на стеариновата киселина. /източник dieti.rozali.com/

Кокосовото масло е изключително полезно, защото има възможност да проникне в косъма на косата. То съдържа в себе си "Триглицеридите със средна верига".

Триглицеридите със средна верига (МСТ) са триглицериди с две или три мастни киселини с алифатна опашка от 6-12 въглеродни атома, т.е. средноверижни мастни киселини (MCFAs). Богатите хранителни източници за търговска екстракция на MCT включват масло от палмови ядки и кокосово масло./източник Уикипедия/

Те са достатъчно малки, за да могат да проникват в нишката на косата през кутикулата и имат полярен заряд, който ги привлича към протеина в нашата коса. Тоест кокосовото масло е много атрактивно за нашата коса.

Кокосовото масло има много силен водоотблъскващ ефект, който може да защити косата Ви от увреждане, причинено от твърде много влага - кутикулата на косъма се уврежда, поради прекомерната влага, която влиза и излиза от косата Ви. Този процес допринася за износването на косъма, както и на протеина във вашата коса.

Кокосовото масло и неговия водоотблъскващ ефект помагат да се намали индекса на задържане на вода или wri на косата ни, което е буквално подуването на кутикула. Тоест неговото минимализиране е много благоприятно, особено за коса която е вече доста увредена.

В общи линии, кокосовото масло помага на косата:

  • да задържа протеина в себе си

  • задържа влагата в себе си

  • защитава я от вредни външни фактори, като вода, UV лъчи, топлина, химически терапии и още много

То определено може да е полезно за някой типове коса, но не за всички.


Защо кокосовото масло не е подходящо за всички и какви са неговите недостатъци

Възможно е да протечете или чуете, че кокосовото масло добавя протеин в косата. Това обаче не е така. То помага на косата да задържи естествения си протеин, което го прави подходящ за тези, които имат слаба и високо порьозна коса - или като цяло е подходящ за хора с увредена коса. Най-важното е да запомните, че то не добавя протеин в косата, а само го задържа!

Ако имате вече протеин в косата си или използвате продукти, които съдържат протеин в себе си и имате суха и груба коса, това значи, че е възможно да имате пренасищане на протеин.

Пренасищане на протеин - когато балансът на влага / протеин в косата Ви до голяма степен достине дисбаланс. Ако имате твърде много протеин, косата ви ще се усеща твърда, суха и чуплива. Освен това е по-податлива на накъсване.

Много често, хората които не харесват ефекта от кокосовото масло върху косата си, са хора с груба коса, която е с ниска порьозност и вече суха.

При този вариант на косата, ще се създаде допълнителна бариера, която няма да позволи влагата да прониква в косата. Това естествено води до това, косата да е по-груба, по-суха и дори причинява накъсване и косопад. Причината да се получава това е защото кокосовото масло укрепва и изправя косата и предотвратява загубата на протеин или навлизане на влага. То разваля баланса Ви на хидратация / протеин.

Баланс протеин / хидратация - здравословно състояние на косата, когато тя е едновременно подхранена и хидратирана, здрава и овлажнена от правилното грижа на нейните нужди.

Това е причината да е толкова важно да наблюдавате косата си, да се опитате да я разберете, преди да започнете да нанасяте различни продукти върху нея, само защото сте видя ли или чули, че са подействали при някой друг.


Какво всъщност представлява кокосовото масло, като съставка

Кокосовото масло като съставка, представлява емолиент – омекотител.

Емолиент - с качеството на омекотяване и изглаждане на кожата или косата, създава бариера или защитен слой, за да се предотврати загубата на вода.

Мазното му усещане може да добави малко мекота и изглаждане на кичурите, и докато го прави ще създаде защитна бариера, за това ако има влага във вашата коса ще бъде страхотно, кокосовото масло ще я заключи вътре и ще я защити от напускане. Важно е обаче да знаете, че натуралните масла не добавят допълнително влага- те могат да запазят косата хидратирана, защото запечатват влагата, която вече имате, но самото масло няма да Ви добави допълнителен хидратация!

За да добавим влагав косата си, трябва да се фокусираме в овлажнителни съставки.

Хумектанти– съставки, използвани в продуктите, за да хидратират суха и увредена коса.

Да обобщим – ако усещате че кокосовото масло прави косата Ви още по-суха и груба, това е, защото ако вече имате такава коса, то не придава допълнителна хидратацията към косата ви. За да се справите с това, трябва да направите дълбоко почистване на косата си , да премахнете маслата, допълнителния протеин и да хидратирате косата си с истински хидратиращи продукти. Едва тогава можете да използвате кокосово масло.


Как да използваме кокосово маслоАко решите да използвате кокосовото масло, трябва да го направите като pre-poo терапия, тоест преди измиване с шампоан.

Ако забележите, когато се къпете, че имате много заплитания и възли в косата, това значи, че тя е много крехка и накрая резултатът ще е накъсване. Точно тук се намесва и pre-poo процедурата - нейната цел е да омекотите косата, да я разплетете по-лесно и да я подготвите за шампоана, като тогава тя вече ще е хидратирана и няма да загуби допълнително хидратация, когато я миете. За целта можете да използвате продукт за дълбоко хидратиране или кокосово масло.

Необходимо е кокосовото масло да е разтопено, като може да го разтопите за няколко минути в микровълнова фурна или в купа с гореща вода.То е много тежко и твърдо масло. Важно е да вземете под внимание и дозата, която използвате. Ако слагате твърде много кокосово масло на косата си, може да прекалите. Бихте могли да го смесите с други масла като бадемово, рициново, арганово и др. По този начин няма да нанесете твърде много.

След това е необходимо да разделите косата си на секции, като броят им зависи от дължината и гъстотата на вашата коса – аз лично разделям моята на поне 3-4 секции, които в последствие се разделят също на две от ляво и дясно. След това нанесете кокосовото масло с ръце или четка за боядисване по цялата коса.

Кокосовото масло е вкусно, страхотно е за готвене и за ядене, но определено не искате да го оставите в косата си. Както казахме, трябва да се използва винаги преди измиване и да не се оставя в косата, защото първо ще направи косата Ви твърда, второ, ще я запуши. Както споменахме по-горе, то има склонност да изсуши допълнително косата. В този случай косата Ви не може да поеме допълнителна влага след това, защото кокосовото масло я е запечатало.

Когато кокосовото масло е оставено на стайна температура, то е твърдо, съответно и като го поставите на косата и то изстине, то отново ще стане твърдо и тежко. Точно за това не е хубаво да го оставяте на косата си.

Друга важна точка е да внимавате да не разнесете кокосовото масло на скалпа си, защото то може да го запуши и това да доведе до косопад. Нанасяйте основно по краищата на косата.

След като сте нанесли сместа на цялата си коса, поставете шапка за баня или найлонова торбичка, за да запазите топлината и косата да приеме по-бързо продукта След 30 минути, можете да го измиете, като спазвате стандартната си рутина - шампоан, балсам и стилизиране.

Важно е да разберете, че само защото вашата коса се усеща суха, не винаги означава че се нуждае от хидратация – това може да се дължи на комбинация от фактори. Причината за това може да е, че кокосовото масло е запушило косата Ви и тя не приема достатъчно влага. За това почистете хубаво косата с дълбоко почистваш шампоан и спрете да използвате кокосово масло. Ако забележите че косата Ви не се подобрява, вероятно имате нужда от балансирано протеиново лечение.


В крайна сметка как да разберете дали вашата коса мрази кокосово масло или го обича ?

За съжаление няма проучвания, които да дадат правилния отговор и да кажат тези типове коси със следните характеристики не могат да използват кокосово масло. Нито една коса не е еднаква с друга, за това можете да тествате - една процедура няма как да ви навреди толкова. Кокосовото масло може да е действа благоприятно на едни, но при други не.

Дано да сте харесали статията ( ако да моля дайте едно сърчице, за да го знам), да сте научили нещо ново и се надявам да ви е помогнала да създадете една по-добра рутина за къдрава коса, подходяща за вас и вашата коса.

Източник: Manes by Mell

210 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички