• BeCurly

Грижа и съвети за къдрава коса през лятото


Photo by Bia Sousa from Pexels

Сезонът на жегите, плажа и морските вълни дойде!

Лятото може да е най-доброто или най-лошото време за вашата коса. От една страна, може да дооформи вашия модел на къдрици и да предаде обем до нови височини. От друга страна, може да развали формата на къдриците и да доведе до повече фриз. Да не забравяме и излагането на вредни UV лъчи и изсушаването от хлор или солена вода, което може значително да увреди косата Ви.

Ето и няколко съвета за грижа за къдрава коса и поддържане на къдриците през горещите и влажни месеци!


Дълбоко почистване на косата

По време на горещ и сух климат е важно да почистите добре косата и скалпа си, за да премахнете всички вредни замърсявания от околната среда. За целта мийте косата си с дълбоко почистваш шампоан поне веднъж месечно или повече в зависимост от нуждите и възможностите на вашата коса. След това използвайте овлажняващ балсам, за да избегнете прекомерна сухота. Ако имате много суха коса, направете pre-poo терапия, преди да направите дълбокото почистване, за да избегнете загуба на влага. За целта използвайте pre-poo продукти.

Предложение за продукти:

В интернет ще намерите доста рецепти за почистване на косата със сода за хляб. Тя има антибактериален ефект и е подходяща за лечение на пърхот или други проблеми със скалпа, помага за балансиране на Ph и др. Повече информация тук.

Дълбоко хидратиране

В суха среда косата е по-предразположена към сухота и заплитания. Дълбокото хидратиране Ви позволява да съживите косата си с хидратиращи или укрепващи съставки. Ако имате увредена коса от топлинно третиране или боядисване, използвайте протеинов балсам/маска за дълбоко хидратиране. Ако косата ви е чувствителна към протеин, може да комбиниране протеиново лечение с овлажняващо.


Хидратация

„Останете хидратирани“ е фраза, която чувате отново и отново, когато става дума за красота, както и за цялостното Ви здраве. Когато сте в сух климат е още по-наложително да се хидратирате, за да предотвратите дехидратацията. Когато сте хидратирани, тялото и кожата Ви се възползват от това, така че пийте много вода! Знам, че звучи нереално, как само ако пиете вода, косата Ви ще е по-хубава - но наистина има огромно значение. Хидратирано тяло и подходяща диета богата на хранителни вещества, ще ви даде най-добрите шансове за по-дълга и по-здрава коса - много повече от който и да било овлажняващ продукт за коса.

Можете да си подготвите и хидратиращ спрей за коса в домашни условия. Поставете малко дестилирана вода, растително масло и няколко капки розмарин или флоралния и успокояващ аромат на етерично масло от лавандула в бутилката със спрей и сте готови!Пръскайте косата си с него, когато имате възможност! Вижте рецепти тук.

Защита от слънце


Слънцезащитният крем обикновено е един от първите продукти, които поставяте върху кожата си, когато прекарвате време навън, но понякога забравяме косата си. Защитата на косата е важна, тъй като ежедневно е изложена на вредните лъчи на слънцето.UVA и UVB лъчи може да повредят кутикулата, най-външния слой на косата. Хлора в басейните може да премахне естествените защитни масла на косата, а солената вода може да доведе до дехидратиране. Ограничаването на излагането е най-добрия вариант, но знам, че през летните сезони е неизбежно. За това когато сте на плажа, покрийте косата си с шапка или шал и използвайте продукти, които включват UV защита, за да защитите косата си от слънцето. Това е важна стъпка в режима на всеки, но е особено полезно за боядисана коса.


Защитни летни прически

Когато косата Ви е особено суха, опитайте да я оформите в различни прически, които я предпазват повече, за да може да си почине. Това позволява на косата да се наслаждава на цялата влага, която сте и осигурили със стъпките по-горе. Опитайте да оформите косата си в разхлабен кок, плитки или рибена кост, а не да я носите свободно. Мой личен фаворит е оформянето и в две плитки тип рибена кост от двете страни - очаквайте видео съвсем скоро.

Носенето на косата Ви пусната я прави най-податлива на околната среда с вятър или слънце, или триене върху дрехите, което създава заплитания. Разбира се, че искате да можете да се наслаждавате на косата си, но когато тя е толкова повредена и суха, че не може да задържа влагата, това е добро решение. Можете също да използвате любимата си лятна шапка, за да защитите къдриците си от слънцето. Също така е най-добре да избягвате топлинно третиране, само за да предотвратите допълнително изсушаване на косата. Ако предпочитате да използвате сешоар или други подобни уреди, не забравяйте да нанесете продукт срещу топлинна защита.


Разплитане на косата:

Лятното време неизбежно води до повече изпотяване, което може да доведе до по-матовост на косата от обичайното. Тъй като къдравата коса е по-чуплива и деликатна по своята същност, от основно значение е да се справите със заплитанията деликатно, като за това пръстите са Ви най-добрият инструмент!. Разплитайте косата си колкото е възможно повече само с пръстите си, след което използвайте гребен с широки зъбци или подходяща четка. Правете го само върху морка / влажна коса. Разресването трябва да е от върха на косата, постепенно нагоре. За да предотвратите счупване, докато сресвате къдрици си, прилагането на лосион за разплитане е винаги полезна допълнителна стъпка.


Студено изплакване

Когато се къпете през лятото използвайте по-хладка вода. Направете окончателно изплакване накрая само със студена вода. Но изплакването със студена вода ще помогне да укротите фриза и да осигурите допълнителен блясък, като затворите най-горния слой на косъма .Относно ефекта от този метод, из интернет има доста мнения - някой казват, че има огромно значение, други, че няма ползва. При всички случай не мисля, че ще навреди, за това можете да го прилагате през летните месеци!


Източник:

https://www.vogue.com

https://www.naturallycurly.com

121 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички