• BeCurly

Какво трябва да знаете за дълбокото хидратиране

Актуализирано: май 7


Всички сте чували, че трябва да правите дълбоко хидратиране на косата си. Но, дали го правите правилно? Дълбокото хидратиране, може да изглежда като проста процедура, но всъщност не е.

В тази статия ще си отговорим на въпросите: как да правим дълбоко хидратиране? Какви съставки трябва да търсите? Колко често трябва да го правите? Как да разберете дали прекалявате с него и още много!

Приятно четене!


Какво е дълбоко хидратиране

Къдравата коса е суха по природа - тя е винаги жадна. Именно с дълбокото хидратиране, можем да и предоставим тази допълнителна хидратация, от която се нуждае.

Има разлики между продуктите за дълбокото хидратиране, нормалният балсам и балсама без измиване. Основната разлика, се подсказва и от самото име - продуктите за дълбоко хидратиране, проникват дълбоко. Има и различни видове - за нормално дълбоко хидратиране, за изключително суха коса, както и за увредена коса.


Любими продукти за дълбоко хидратиране


Любимите продукти за дълбоко хидратиране, които аз използвам са на Shea Moisture, като ги редувам - една седмица използвам единия продукт, а другата другия:

 • Shea Moisture Jamaica Black Castrol Oil - тази маска има протеин в нея, което я прави изключително подходяща за увредена коса. Тя ще помогне да възстановите косата и да намалите увреждането и.

 • Shea Moisture Manuka Honey & Mafura Oil - тя е подходяща за добавянето на влага

Ако усещате, че вашата коса е хидратирана и здрава и няма толкова нужда от специално лечение, не е необходимо да правите дълбоко хидратиране. Достатъчно е да използвате обикновен балсам, като го оставите малко по-дълго време.

За повечето къдрави коси обаче, това не е достатъчно и те се нуждаят от нещо повече. Именно тогава, на помощ идват продуктите за дълбоко хидратиране.


Колко често трябва да правите дълбоко хидратиране

Това зависи от вашата коса, типа къдрици, както и от вашите нужди. За да разберете от какво се нуждае вашата коса и за какво е гладна, прочетете статията "Баланс на протеин и влага".

Моята коса е с висока порьозност, защото е изсветлявана и увредена от изправяне. Ето защо, аз имам нужда от редовна дълбока хидратация и я правя веднъж седмично, като както казах, редувам продукти с протеин и продукти за екстра хидратация.

Ако вашата коса е бляскава, здрава и хидратирана, не е необходимо да правите редовно дълбоко хидратиране, защото може да получите обратният ефект.

Отново обръщам внимание - трябва да слушате какво ви казва вашата коса! Не трябва да правите нещо, само защото някой друг ви казва, че го прави.

Ако давате твърде много хидратация на косата си, това може да и навреди. Има такова нещо като твърде много хидратация. Друг важен момент е, да четете етикетите на вашите продукти - ако, те ви казват да измиете след 30 минути, направете го!


Как да правите дълбоко хидратиране

 1. За да може, продукта да се разпредели по-равномерно, трябва да разделите косата си на секции.Техният брой, зависи от това, колко е гъста косата.

 2. Винаги започвайте от краищата на косата - именно там трябва да нанесете и най-голямо количество от продукта. Те са били най-дълго на главата ви, и съответно са най-увредени. Започвате с тях и постепенно се изкачвате нагоре. Имайте в предвид, че повечето продукти за дълбоко хидратиране са предназначени за косата и не трябва да се нанасят на скалпа. За скалпа, има не малко други продукти, които са различни, защото скалпа е кожа.

 3. След като съм нанесла продукта, обичам да разресвам косата с помощта на четка или широк гребен. Косата се разресва и разплита много по-лесно, когато има нанесен продукт на нея.

 4. След като сте нанесли продукта равномерно, трябва да увиете косата си в шапка за баня и да останете да се поеме от косата, според инструкциите на етикета. Когато правите дълбоко хидратиране, не е задължително да използвате топлина (heat) шапка - тя може да помогне на продукта да попие повече, но е създадена по-скоро за терапии с масла. Ако решите все пак да използвате топлина, трябва да намалите времето с, което седите с маската. Това, което прави топлината е да ускори целият процес и съответно е възможно, отново да получите обратен ефект. Разбира се, ако на продукта пише 5 минути, няма да навреди, ако останете малко повече. Аз препоръчвам максимум 30 минути.

Възможно е на някой продукти да пише, че можете да останете повече или дори цяла нощ. Имайте в предвид, че ако вашата коса е постоянно хидратирана, вие ще я "препълните", което ще накара кутикулата (външният слой) да се подуе, което пък ще повлияе на вашата порьозност и на вашата текстура. Всичко това ще доведе до hygral fatigue, което е увреждане на косата и кутикулата, причинено от прекалена хидратация, дълбоко проникваща и излизащата от косата, правейки я прекалено мека и с много ниска еластичност.

Трябва да внимавате, защото вместо да заздравите вашата коса, е възможно да и навредите повече. Тоест, не трябва да я оставяте през цялата нощ!


Как да поставяте продукта - на суха и мръсна коса или на измита и мокра коса

Отново, трябва да правите, това което пише на етикета на продукта. Ако той казва да се използва на чиста коса, направете го.

Има разлика, между маска за коса и продукт за дълбоко хидратиране. Някой продукти са много тежки и е описано, че трябва да се използват преди шампоана, за да може да ги измиете с него. На други пише само да се изплакнат. Ако продукта, които използвате съдържа доста масла в него, не трябва да го използвате на много мокра коса, защото вода и олио се отблъскват.

Този етап е и грешка, която дълго време правих и аз. На моята маска пише да се изплакне с вода, но аз го правих преди измиването ми с шампоан, и следователно после отмивах целият ефект от продукта.

Това, което правя в момента, е да измия косата си с шампоан. След това я подсушавам леко, но докато все още е влажна, започвам да нанасям продукта за дълбоко хидратиране. Оставам с него 30 минути, след което, го изплаквам само с вода. Не използвам обикновеният ми балсам. Можете да правите тази процедура в средата на седмицата например, а в края да направите стандартното измиване с шампоан и балсам. Ако продукта ви е по-тежък, или все пак държите да го измиете, можете да използвате по-лек шампоан.


Какви съставки да търсите

90% от продуктите за дълбоко хидратиране съдържат в себе си 5 основни съставки:

 1. Aqua (Вода) - това е първата съставка,която искате да видите на етикета

 2. Cetearyl Alcohol (Цетеарилов алкохол) - това е много често срещана съставка, защото е емулатор и ще помогне на продукта да се разнесе и попие от косата

 3. Cetyl Alcohol (Цетилов алкохол) - това е кондициониращ агент

 4. Oils и Butter - това са масла, като кокосово масло, жужуба, авокадо, масло от шеа и др. Те помагат да се заключи влагата в косата. Това са emolliens (омекотители).

 5. Можете да намерите и humectants ( овлажнители). Овлажнител например е глицерина. Той помага да привлечете влагата в косата. Ако вашата коса е много суха, овлажнителите ще и придадат допълнителната влага от която се нуждае.

Други омекотители, които можете да намерите в продуктите си, са силиконите. Силиконите се добавят в продуктите за дълбоко хидратиране, за да може косата да се "управлява" по-лесно. Силиконите са подобни на маслата. Много сухите кутикули, привличат маслата в центъра. Силиконите ще придадат блясък и здравина на косата. Силикона в повечето случай е малко количество в продуктите за дълбоко хидратиране, за това, няма от какво да се притеснявате.

Тези продукти съдържат много съставки, които добавят хидратация. Важно обаче е да се създаде баланс. Какво правим, за да балнсираме тази влага? Правилно - нуждаем се от протеин.

Трябва да търсите hydrolized protein, като съставки, Има много такива, които се извличат от зеленчуци, както и silk proteins, collagen. Тези протеини, ще ви помогнат да заздравите косата си и да създадете търсеният баланс, тоест и да затворите кутикулата и да затворите тази влага в косата си.


Надявам се това отговаря на всичките ви въпроси за дълбоко хидратиране. Ако все пак имате още, оставете ги в коментарите.


Източник: Manes by Mell

482 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички