• BeCurly

DevaCurl история - от върха до групов иск за увреждане на косата

Актуализирано: апр 13Дълго се чудих дали да напиша тази статия и да споменавам писмено в блога за скандала, които избухна в края на февруари 2020 с продуктите на DevaCurl. В България тази марка не се разпространява толкова много, което вероятно е и причината да не се споменава никъде. Понеже попадам на вече и български сайтове, които предлагат техните продукти, смятам, че съм длъжна да споделя - като ще оставя на вас решението дали да повярвате и дали да използвате продуктите им!


История на DevaCurl

До скоро продуктите на DevaCurl се смятаха за едни от най-добрите за къдрава коса - нещо като Тесла при шампоаните за къдрави. Техните продукти се смятат за изцяло натурални - без сулфати, силикони, парабени, глутен и други вредни съставки. Продуктите им се използваха и препоръчваха от безбройните инфлуенсъри в YouTube, като най-добрият продукт, ако искате да възстановите къдриците си и да имате перфектна къдрава коса.

Компанията стартира през 1994 г в Ню Йорк, когато Лорейн Маси и Денис Да Силва откриват първия си Devachan салон в Ню Йорк. Лорейн е тази, която разработва Curly Girl Метода. През 2002 година, те са и първите които пускат на пазара серия продукти No-Poo, които променят индустрията и се превръщат в "задължителни", ако поемате по пътешествието за перфектна естествена къдрава коса.

През 2007 година, DevaCurl създава академия, която да обучава стилисти за грижа за къдравите коси ( нещо от което отчаяно имаме нужда и у нас). През 2013 година, марката е закупена от Tengram Capital Partners, а през 2017 година от Аres Management.

Източник: Wikipedia


Начало на скандала

През ноември 2019 г. адвокатска кантора в Далас започна разследване на продукти, продавани под търговската марка DevaCurl. Те твърдят, че продуктите на DevaCurl, по-специално No-Poo продуктите, могат да доведат до загуба на коса и увреждане, както и до други наранявания на косата и скалпа. През 2020 г. стартират няколко съдебни дела от жени, които твърдят, че са претърпели загуба на коса и други странични ефекти от използването на продуктите на DevaCurl.

Източник: Wikipedia

  • Айеша Малик

Един от най-обсъжданите клипове, които вероятно и създава голяма публичност на целия скандал е този на Ayesha Malik➡виж тук.


Снимка от Ayesha Malik Instagram
Снимка от Ayesha Malik Instagram

Айеша Малик е една от популярните инфлуенсърки за къдрава коса с 234k последователи в YouTube и 166к в Instagram.

Видеото е озаглавено „Защо спрях да използвам DevaCurl“ и в него тя твърди, че използването на продуктите на DevaCurl е повредило косата и, и се извинява на последователите си, че е популяризира марката в социалните си медии. Видимо, тя е изключително разстроена в клипа си. Това, което споделя е, че формата на къдриците и е променена - косата и вече не е чак толкова къдрава, непрекъснато е наелектризирана и стърчаща. Отделно споделя, че има плешиви петна, както и пърхот, които никога не е имала. Според нея всичко това се дължи на продуктите на DevaCurl.

Малко след нейното видео, масово и другите инфлуенсърки започват да се отричат от продуктите, като повечето не заемат страна - единствено споделят, че на този етап не препоръчват продуктите до изясняване на ситуацията. Много от тях споделят, че те не са използвали само техните продукти, което е възможно да е причината да нямат същите проблеми.

  • Айеша Малик - днес

След като публикува клипа си в края на февруари 2020, Айеша Малик спира да качва клипове и снимки в социалните си медии, до преди дни, когато качва снимки в Instagram профила си, като обещава скоро да пусне и видео с информация.

  • Facebook група

Във Facebook има създадена група от , The Curl Ninja - Stephanie Mero, - "Hair Damage & Hair Loss from DevaCurl - You're not CRAZY or ALONE!". Групата е за хора, които смятат, че страдат от проблеми с косата и скалпа вследствие от използването на продуктите DevaCurl. До днешна дата, 03.08.2020 година в групата има 60,836 членове!

В нея хиляди жени споделят снимки на плешиви петна по главата си, топки с косми и увредени коси. Можете да разгледате групата, като кликнете на името и по-горе.

  • Изявление на DevaCurl

Малко след видеото на Айеша Малик, DevaCurl публикуват на сайта си официално изявление в което, марката твърди, че са извършени тестове и не са открити проблеми с продуктите, както и че продължават да провеждат допълнителни тестове с независима страна. Цялото изявление можете да прочетете тук.


Моето мнение за DevaCurl и ситуацията

Както съм споделяла в блога, аз имам много обемна и къдрава коса, която изправях всекидневно от тинейджърка. Това естествено доведе до изключително увреждане на косата ми, структурата и формата на къдриците и какво ли още не.

През лятото на 2018 година реших все по-често да нося косата си къдрава - все още беше непосилно за мен да не се изправям, затова една седмица ходих с права коса и една седмица с къдрава. Постепенно обаче започнах да свиквам с къдравата си коса и започнах да я изправям все по-рядко.

През май 2019 година вече официално взех решението да започна моето приключение за къдрава коса - спрях да изправям косата си и започнах да се грижа за нея. Понеже бях прегледала много клипове на инфлуенсъри и бях прочела много по темата, мечтата ми беше да започна да използвам продуктите на DevaCurl, но за съжаление не можех да намеря от къде да си ги купя. Съответно започнах с продукти на Shea Moisture. Ефекта естествено беше трудно видим в началото на лечението, защото косата ми беше изключително изгорена и и трябват години лечение, за да се възстанови напълно. Аз съответно исках по-бърз ефект и си мислих, че мога да го постигна с DevaCurl. През септември 2019 година, мой познат успя да ми донесе от САЩ серията Low-Poo на DevaCurl (шампоан, балсам и крем за оформяне на къдриците).

Започнах да го използвам и в началото ми се струваше, че има огромен ефект - къдриците ми бяха по-меки и оформени ( или поне така си мислих). Постепенно обаче косата ми започваше да става все по-суха и при всяко къпане, падаше все повече коса. Струваше ми се нормално да ми пада толкова много коса, защото имам голямо количество и се реша веднъж седмично и съответно това е количеството коса, което пада през цялата седмица, просто е останало заплетено в косата. Относно сухотата на косата и наелектризирането, и аз като Айеша си мислих, че вероятно аз не правя нещо както трябва - все още бях нова в грижата за къдрава коса и вероятно бърках нещо, но не знаех какво.

Когато през февруари 2020 година видях клипа на Айеша и групата във Фейсбук, осъзнах, че е възможно проблема и при мен да е именно в DevaCurl. Няма как да знам това със сигурност, но реших да го спра и да не рискувам и се върнах към продуктите на Shea Moisture.

Нямам представа дали тези 6 месеца навредиха на лечението на моята коса - аз все още не мога да кажа, че е перфектна и продължавам да я лекувам, както от дългогодишното изправяне, така и вероятно от третирането с DevaCurl.


Заключение

Споделям това с цел да бъдете информирани и в течение с повдигнатите обвинения към марката. В случай, че използвате техни продукти, оставям решението на вас дали да продължите да ги използвате или да спрете - по никакъв начин не казвам, кое е правилно.

155 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички