• BeCurly

Баланс на протеин и влага - нашата цел за здрава къдрава коса

Актуализирано: апр 10

Баланс на протеин и влага, означава да храните косата си с правилната храна от която и когато тя има нужда. Ако този баланс е налице, това означава, че косата е здрава и получава правилната грижа от която се нуждае.

В повечето статии и клипове на тема за грижа за къдрава коса, се споменава колко важна е хидратацията и дълбокото хидратиране. Това е така, но в много малко от тях се говори и за нуждата от протеин, а тя е също толкова важна.


Какво представлява баланса на протеин и влага в косата

Това е здравословно състояние на косата, когато тя е едновременно подхранена и хидратирана, здрава и овлажнена, в следствие на правилното лечение на нейните нужди. Ако сте го постигнали, значи се грижите правилно за косата си и сте намерили точната рутина за вас. Ако косата е подхранена и хидратирана, тя е:

 • Бляскава

 • Хидратирана

 • Къдриците са "подскачащи" и оформени

 • Не се наблюдава фриз

 • Задържа влагата в себе си

 • Поддържат дължина

Какво представлява протеина в косата

Протеинът осигурява на косата укрепване и възстановяване. 91% от нашата коса е съставена от протеин, именно заради, което е важно да правите редовно протеинови процедури.

Често причиняваме увреждане на косата си от боядисване, топлинна или химическа обработка. Това кара протеина в нашите коси да се разгражда. Ако не третирате уредената коса, тя ще се отчупи/откъсне.

За това протеина в нашите продукти, помага да се допълни тази липса в косата ни, помага за възстановяване на нанесените щети и поддържа здравето на косата.

Много пъти съм споделяла в статиите, че аз имам силно увредена коса от 15 годишно изправяне. Когато реших да спра и да започна да нося косата си къдрава, прочетох много статии и изгледах много клипове, където се говореше как къдравата коса има нужда от хидратация и е важно да се прави дълбоко хидратиране. Да, това е важно, но само това няма как да възстанови косата, ако е увредена. За това и дълги месеци не постигах търсения ефект и не можех да открия причината, докато не научих за протеиновия баланс.


Какво представлява влагата в косата

Поддържането на правилен баланс на влага е важно, за да бъде косата ни пищна и буйна, лъскава и сочна. Ако косата не е достатъчно хидратирана, тя ще е с

фриз, накъсана и щя изглежда мъртва.


Защо баланса на протеин и влага в косата е толкова важен

Поради изброените по-горе причини , всички ние се нуждаем и от двете неща в косата си. Всеки тип коса обаче е различен. При някой може да се наблюдава недостиг на протеин, при други на влага, а при някой даже и двете.


Как да разберем дали косата ни се нуждае от протеин или от влага

Модела на къдриците тук няма никакво значение. Това което има значение е текстурата на косата.

Текстура на косата - това представлява обиколката на косъма. Има три различни типа текстура - фина, средна и дебела.

Всички тези текстури се нуждаят от баланс, за да са здрави. Всяка коса има своите нужди, които обаче често се сменят. За това е необходимо многократно и редовно да идентифицираме какви са нуждите на косата ни, като я анализираме преди оформяне и преди измиване, за да знаем как точно да я третираме.

Има два жизнено важни фактура, които е необходимо да тествате, а именно:

 1. Еластичност на косата

 2. Порьозност на косата

Еластичността на косата представлява това до каква степен ще се разтегне вашият косъм и се определя от нивата на влага в косата

Определете вашата еластичност

За да тествате еластичността на вашата коса, хванете един косъм и го опънете с двете си ръце. След това внимателно опънете косъма още повече. Ако се разтегне и отскочи, това значи, че той има добра еластичност и добри нива на влага.

Ако косата не е много гъвкава и не се опъва или даже се къса, това значи, че еластичността е ниска. Ако косъмът се разтяга и продължава да се разтяга и накрая пада надолу, без отскок или след това се разпада, значи има твърде много влага и лоша еластичност. Това състояние се нарича "претоварване с влага" и се случва, ако имате недостиг на протеин.

Както споменахме вече, протеина е изключително благоприятен при увредена коса. Увредената коса в повечето случай е с висока порьозност. Това, че имате висока порьозност обаче, не винаги значи, че къдриците са ви увредени.


Високо порьозната коса има празнини и дупки в кутикулата, които пропускат твърде много влага във вашата коса. Ако сте си боядисвали, изсветлявали или изправяли косата, вероятно имате висока порьозност.

Сигурно вече си задавате въпроса, как да определите степента на вашата проьозност?

Порьозността се отнася до способността на косъмчетата да абсорбират и задържат влагата. Тоест,това е колко влага влиза и излиза от вашата коса.

Има различни степени на порьозност като ниска, средна и висока. Прочете повече за тях и определете вашата тук.

Като обобщение, определянето на степента на вашата порьозност и еластичност са ключови в това да определите от какво се нуждае вашата коса. Ако имате:

 • Ниска порьозност и ниска еластичност - косата се нуждае от много хидратация, но не се нуждаете от много протеин

 • Ниска порьозност и добра еластичност - косата е хидратирана и не се нуждае от толкова протеин

 • Ниска порьозност и лоша еластичност - вероятно имате твърде много влага в косата и трябва да балансирате с протеин

 • Средна порьозност и ниска еластичност - косата се нуждае от хидратация

 • Средна порьозност и добра еластичност - справяте се добре

 • Средна порьозност и лоша еластичност - намалете хидратацията и добавете протеин

 • Висока порьозност и ниска еластичност - косата се нуждае от хидратация, като можете да добавите малко протеин

 • Висока порьозност и добра еластичност - имате увредена коса, но сте успели да достигнете баланс

 • Висока порьозност и лоша еластичност - твърде много влага, използвайте по-малко и добавете протеин


Как да изберете какви продукти да използвате

След като сте определили от какво се нуждае косата, трябва да знаете как да и го дадете.


Правилно хранене

Важно е да знаете, че най-доброто, за да бъде вашата коса хидратирана и с достатъчно количество протеин е правилното хранете - защото здравото тяло се постига отвътре!

Вероятно сте го чували често, но пийте достатъчно количество вода и се уверете, че имате достатъчно протеин във вашата хранителна диета. Здравата коса започва от корените и, ако сте хидратирани, приемате протеин и достатъчно витамини, тогава косата ще расте здрава.Продукти съдържащи протеин

Когато търсите продукти, които съдържат протеин, трябва да търсите следните неща на етикетите:

 • Straightening

 • Restructuring

 • Repairing

 • Rebuilding

 • Enhancing

 • Nourishing

Има голям списък от съставки с протеин, но в общи линии, трябва да се оглеждате за следните: Protein, Amino acids, Hydrolyzed, Collagen, Keratin.

Най-често срещаните протеинови съставки са:

Amino Acids, Collagen protein, Wheat protein, Oat protein, Milk protein, Rice protein, Soy protein, Silk protein, Keratin protein, Quinoa seed extract, Blue-green algae, Hydrolyzed keratin, Hydrolyzed oat flour, Hydrolyzed silk, Hydrolyzed wheat, Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen, Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein, Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin, Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein, Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk, Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein, Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk amino acids, Cocodimonium hydrolyzed collagen, Cocodimonium hydrolyzed keratin, Potassium cocoyl hydrolyzed collagen, TEA - cocoyl hydrolyzed collagen, TEA - cocoyl hydrolyzed soy protein


Някои протеинови съставки са по-силни, други са по-нежни, влизат по-лесно в косата и се приемат по-добре от по-твърди текстури коса. Например много от растителните протеини като wheat, rice, soy, qinoa са склонни да образуват по-силен слой около косата и могат да бъдат твърде силни за типове коса с ниска порьозност.

Amino Acids са склонни да бъдат по-нежни, те са склонни да проникват по-лесно в косата. Те са по-безопасни и можете да започнете с тях. Аминокиселините са много благоприятни за ниска порьозност. Ако вашата коса е с по-висока порьозност, не трябва да се притеснявате за това - тя се нуждае от всички тези протеини.


Продукти за хидратация

Когато търсите продукти, с които искате да хидратирате косата си, трябва да търсите следните неща на етикетите:

 • Softening

 • Moisturizing

 • Deep conditioning

 • Hydrating

 • Avoids Frizz

 • Nourishing

Повечето продукти за къдрава коса са предназначени да добавят допълнително хидратация и влага към косата. Те обикновено съдържат много хидратиращи съставки.

Има три начина по които ние хидратираме косата си, съответно:

 1. Вода - основна съставка

 2. Овлажнители - това са съставките, които помагат да свържем и добавим влага в косата, като глицерин и hyaluronic acid

 3. Оклузивни съставки - това са съставки, които помагат да запечатаме влагата вътре в косата

Има голям списък от съставки за хидратация, които вероятно вече знаете, но като цяло трябва да търсите : Coconut oil, Petrolatum, Mineral Oils, Silicons, Ceteary alcohol, Behentrimonium Chloride, Centrimonium Chloride, Stearamidopropyl Dimethylamin, Film Formers, Amodimethicone, Panthenol, Polyquaternium-4, Polyquaternium-7, Polyquaternium-10, Panthenyl Hydroxypropyl Steardimonium Chloride, Dihydroxypropyl PEG-5 Linoleammonium Chloride, Cetrimonium Bromide

Силиконите също имат този ефект, но тук трябва вие да прецените дали да ги използвате, защото както сме коментирали и преди, те не се разтварят във вода и причиняват натрупване.

Не забравяйте обаче, че първата съставка, която трябва винаги да виждате във вашите продукти, когато търсите хидратация е ВОДА. Именно от там получаваме истинска хидратация. Всички останали съставки са за добавяне на приплъзващ и гладък ефект към косата, запълване на кутикулата и придаване на мекота и блясък и запечатване на всичко това.


Как създадем балансирана рутина за нашата коса

След като вече знаем достатъчно за съставките в продуктите, какво представляват и за какво служат, анализирали сме косата си и нейните нужди, как може това да ни помогне?

Тук отново искам да напомня, че повечето продукти за къдрава коса са хидратиращи, но има и изобилие от продукти, които съдържат протеин.


Типове продукти

Съставките по-горе, могат да бъдат намерени във всички типове продукти - шампоани, балсами, баслами без измиване, стилизиращи кремове и гелове и други.

Препоръчително е да не присъстват във всичките ваши продукти, защото искаме да постигнем баланс на протеин и влага.

Първата стъпка е да проверите колко от продуктите, които използвате, когато си миете косата съдържат протеин. Вероятно в деня на измиване ползвате от 3 до 5 продукта - шампоан, балсам, маска, балсам без измиване и оформящи кремове/гелове. Ако всеки един от тези 5 продукта съдържа протеин, но вие имате здрава коса с ниска порьозност, тогава протеина ще бъде твърде много, а влагата твъде малко.

Според вашата порьозност, добавете протеин в следните типове продукти:

 • Ниска порьозност - този тип коса вероятно се нуждае от малко протеин, за това е достатъчно да го има само в шампоана и балсама

 • Средна порьозност - балсам, маска, крем за оформяне, гел или пяна за коса

 • Висока порьозност - шампоан, балсам, маска, крем за оформяне, гел или пяна за коса. При този тип коса можете да използвате балсам без измиване, които да добави необходимото количество влага и от време на време маска за дълбоко хидратиане.

Важно е да слушате и разбирате вашата коса. Усетете косата си преди душ, ако я усещате супер суха, уверете се че използвате продукт за дълбоко хидратиране, ако е много слаба и я усещате увредена, се уверете, че използвате продукт с протеин.


Симптоми на пренаситена с протеин или влага коса

Както много пъти споменахме, ключово е винаги да сте сигурни, че имате и двете, защото ако използвате само едното, ще получите пренасищане и косата няма да е балансирана. При тези варианти, косата ще изглежда зле и, ако продължавате да я третирате по същия начин ще и навредите повече, отколкото да и помогнете.

Симптомите за коса с твърде много протеин са:

 • твърда / хрупкава коса

 • чуплива коса

 • жилави и фризи кичури, твърди при докосване

 • Лесно накъсана и чупеща се

Симптомите за коса с твърде много влага са:

 • Твърде пухкава коса

 • Кудриците са твърде увиснали и неспособни да задържат формата си

 • Пригладена надолу

 • Неуформена коса, без никакви форми на къдриците

 • Твърде много обем

 • Изглеждаща фризи и твърде мека на допир

В случай, че имате пренасищане с протеин, измийте косата си, като използвате шампоан за дълбоко почистване и нанесете маска за дълбоко хидратиране. При този вариант, искате да добавите много влага в косата си. Можете да направите маска с масла, преди да измиете косата си, за да помогне да омекотите я омекотите незабавно. В следващите измивания се съсредоточете в добавянето на хидратация.


Ако имате твърде много влага, можете да се опитате да изсушите първо косата си от излишната влага, защото самото измиване само по себе си добавя влага ( мием се с вода). Можете да използвате суха кърпа с която да абсорбирате допълнителната влага, като притискате нежно. Можете да използвате и сешоар, за да накарате малко от тази допълнителна влага да напусне косата ви. Тогава се уврете, че добавяте протеин в косата си.


Сигурна съм , че тази информацията е много, но баланса на протеин и влага е правилният път към здрава и красива коса.

Надявам се тази статия да ви е полезна и да ви е харесала - ако е така , кликнете на сърцето по-долу.


Източник: Manes by Mell

614 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички