• BeCurly

9 съвета за къдрава коса през зимата

Актуализирано: апр 13

Студеният въздух прави вече сухата къдрава коса, още по-суха. Шапките и шаловете, също изобщо не помагат. Ето защо през зимата трябва да обърнем допълнително внимание на къдравата коса, ако искаме тя да остане здрава и хубава. Вижте 9 съвета, които ще ви помогнат да защитите косата си през зимата:

Photo by Andi Rieger from Unsplash
Photo by Andi Rieger from Unsplash

Зимата и лятото са различни сезони, атмосферното налягане е различно и съответно се отразява различно върху косата. В тази връзка е логично да използваме различни типове продукти през двата сезона. Това е и една от основните грешки, които се допускат - да се използват едни и същи продукти през двата сезона и да се очаква еднакъв резултат.


1. Pre-poo терапия

Това е най-важният съвет. Укрепването на косата с хранителни вещества, влага и протеин, помага за предотвратяване на накъсването и поддържа косата хидратирана.

През зимата е много подходящо да добавите маска с масла, преди измиването. Можете да използвате готови продукти, които ги съдържат в себе си или да си ги направите сами (смесвате в бутилка няколко капки бадемово масло, рициново масло и др.) и нанасяте в корените, като масажирате скалпа и краищата на косата. Поставяте шапка за баня и термална шапка и оставате за 30 минути.


2. Добавете пара във вашата рутина

Напоследък все повече се споменава за ползата от "нано овлажнители" върху лицето - те овлажняват, освежават и хидратират кожата. Е, овлажняването с пара е също толкова полезно и за косата.

Парата е вода, а водата дава на косата влага. Предвид, особено сухия въздух през зимата, добавянето на пара във рутината е изключително полезно и за косата. В случай, че нямате нано овлажнител, можете да опитате да удължите времето, което прекарвате под душа, като по този начин оставите къдриците да поемат от парата. За максимален ефект, най-добре е да го правите, докато имате нанесен продукт за дълбоко хидратиране или балсам без измиване за освежаване на къдриците през втория или третия ден.


3. Co-wash или дълбоко почистване

Шампоаните за дълбоко почистване в повечето случай не съдържат сулфати или съставки, които образуват пяна и съответно помагат на косата да задържи максимално количество влага, като междувременно почиства и нея и скалпа. За това е подходящо зимата да правите по-често дълбоко почистване. Запомнете, че не трябва да миете косата си често - най-много 1 -2 пъти в седмицата. Когато правите дълбоко почистване, е важно да нанесете продукт за дълбоко хидратиране. След като сте измили косата с шампоана за дълбоко почистване, нанасяте маска за дълбоко хидратиране и останете 10 минути с нея и отмивате.


4. Продукти LCO’s

Това е съкращение от leave in ( балсам без измиване), cream ( крем за оформяне) и oil (олио). Представлява три типа продукти на които трябва да наблягате и, реда в които да ги използвате, за максимално задържане на влага.

Чрез балсама без измиване добавяме допълнително хидратация, с крема оформяме къдриците, а с маслото запечатваме всичко. Ако обикновено не запечатвате косата с масло, зимата е подходящ сезон да започнете да го правите. Чрез него заключвате вътре в косата овлажняващите свойства на балсама и стилизиращия продукт отдолу, както и предпазвате от външните елементи, като сухия въздух и околната среда. Не добавяйте маслото на коса, която вече е суха и да очаквате тя да се овлажни. Маслото се добавя винаги на мокра коса!

Естествено може да промените реда или да пропуснете някой продукт в зависимост от това, колко сух, повреден, тънък или дебел е косъма.


5. Не използвайте продукти с високо съдържание на овлажнители (humectants).

Това са продукти, които съдържат в себе си глицерин, нектар от агаве, мед - всички те привличат влага. Когато времето навън е по-сухо от вашата коса, използването на тези продукти само ще навреди. Опитайте се да използвате продукти които са с много ниско или никакво съдържание на овлажнители. Използвайте продукти, които съдържат повече омекотители (emollients) Това са натурални масла - авокадо, араново, кокосово, рициново и др.


6. Оформяне на косата

Използвайте по-течни и леки продукти за оформянето на косата. Ако по принцип използвате еднакво количество балсам без измиване и гел за оформянето, през зимата използвайте повече балсам. Можете да се опитате да замените гела, с пяна.

В никакъв случай не излизайте с мокра или влажна коса на студения въздух.


7. Копринена калъфка за възглавница

Това е една от най-лесните стъпки. Необходимо е единствено да се сдобиете с копринена калъфка, ако все още нямате такава.

Ползите от копринената калъфка върху лицето и косата са известни отдавна. Гладките и меките и влакна ще предпазят косата от накъсване и наелектризиране през нощта. Това е нещо от което къдравата коса се нуждае още повече през зимата, защото е изключително суха.

Копринената калъфка е малко по-луксозен артикул и струва между 60 и 90 лв, но си заслужава. Няколко сайта от където можете да се сдобиете с нея:


8. Изберете защитна прическа

Един от най-добрите методи да защитите косата от сухия и студен вятър са плитките. Има много и разнообразни прически с плитки, които бихте могли да изпробвате, а те ще предпазят косата от накъсване, заплитане и счупване. Очаквайте следващата статия за повече информация.


9. Зимни аксесоари

Зимата е студена и е неизбежно носенето на шапка, а и седи много сладко. Вредата върху къдравата коса обаче е огромна - със сигурност всички сте виждали наелектризирането и фриза, които се получава след носене на шапка.

Като решение на този проблем, препоръчвам шапка с вътрешна подплата от коприна / сатен. Те не абсорбират влагата и не създават толкова електричество, колкото памука и вълната и така косата остава защитена.

Както с голяма част от продуктите за къдрава коса, не успях да намеря вариант на такава шапка у нас. Можете обаче да поръчате такава от Grace Eleyae, които предлагат доставка и до България. Цената е малко по-висока, но си заслужава.


Надявам се статията да е била полезна - ако да, моля натиснете сърцето долу в дясно, за да знам. Не пропускайте да се абонирате и за бюлетина ни, чрез формата най-долу, за да получавате известие за нови статии.


Източник:

Manes by Mell

Thecut.com

naturallycurly.com

116 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички