• BeCurly

9 типа къдрава коса. Как да разберете кой е вашия

Актуализирано: 6 дек 2019
Определянето на конкретния тип коса е отправна точка за намирането на правилните продукти и методи за поддържане на вашата къдрава коса. От значение са още и дебелината на косъма, порьозност и гъстота.


В тази статия можете да прочетете за различните типове къдрава коса и да определите своят.

Целта на блога не е да Ви казвам моето мнение и методи за третиране на къдравата коса, а да Ви споделям вече доказана и утвърдена информация и най-добрите практики по света.

Точно за това за определянето на типа коса, което е първата стъпка и основата в правилното поддържане на косата Ви споделям системата за определяне на типа коса преведена и взаимствана от www.naturallycurly.com, които са един от водещите сайтове за естествена къдрава коса.

Системата е създадена по дефинициите за типове коса на известния стилист Андре Уокър.

Имайте в предвид, че е възможно вашата коса да е комбинация от няколко типа и да не се вписвате само в една категория - това е нормално. Моята коса например е комбинация между ТИП 3C и 4A.

ТИП 2 ЧУПЛИВА КОСА


Чупливата коса от тип 2 е най-трудна за определяне - тя се намира по среда и не е съвсем права и не е напълно къдрава, като варира от свободни кичури до груби, плътни вълни с формата на S, комбинирани с къдрици. Текстурата от тип 2 обикновено е по-права в корена и съответно става по-къдрава от ушите надолу.


  • Тип 2А

Характерни за този тип са фини и тънки вълни с рохкава, разрошена текстура. Липсата на обем и сила/тежест на този тип коса, означава, че продуктите могат лесно да притеглят вълните надолу и косъма да стане прав.

Съвет:

използвайте по-леки стилизиращи продукти като пяна и гелове.  • Тип 2B

Косата е предимно права в корените и пада на по-оформени S-образни вълни от средата до краищата на косата. Този тип коса е със средна текстура и лека чупливост в короната си - корена.

Съвет:

Оформете мократа си коса, като я увиете в памучна тениска за 10 минути. Повече информация за това - очаквайте скоро.

  • Тип 2C

Вълните на този тип коса са по-дефинирани и оформени и започват в корените, след което продължават с къдрици и букли. Тази текстура обикновено е твърда или груба и е склонна към наелектризиране и накъсване.

Съвет:

Изсушете косата докато е мокра ( но първо я подсушете с кърпа) със сешоар с дифузер, докато сте с главата надолу, за получаване на повече обем. Очаквайте скоро препоръки за сешоари с дифузерТИП 3 КЪДРАВА КОСА


Къдрава коса тип 3 варира от леки къдрици до стегнати твърди къдрици и обикновено има комбинация от текстури. Къдриците са оформени и еластични с повече височина и обем в корена, отколкото тип 2C.


  • Тип 3А

Този тип коса се характеризира с големи свободни спираловидни къдрици . Къдриците са лъскави с добре оформена S-образна форма.

Съвет:

Навийте малки секции от къдриците около пръста си, докато косата все още е влажна, за да се оформят по-добре.
  • Тип 3B

Къдриците на този тип могат да варират от "пръстени" до "тирбушон".

Те са обемни и имат обиколка подобна на маркер. Този тип коса обикновено е груба и гъста.


Съвет:

Използвайте стилизиращ крем или стилизиращо мляко за овлажняване (блокиране на влагата) за по-малко накъсване, наелектризиране и оформяне.  • Тип 3C

Този тип коса е с къдрици в стил "напотка" и има тенденцията да е много гъста. Къдриците са с обиколка на молив или сламка. Този тип коса има най-много обем, както и най-голямо свиване на къдриците.


Съвет:

Внимателно и безопасно разтегнете къдриците без да използвате топлина с помощта на усукване, "Flexi rods" ролки или перм ролки (perm rod set). Очаквайте информация за видовете ролки,скоро.


ТИП 4 КЪДРАВА КОСАКосата от тип 4 се нарича "койли" или "намотка" . Този тип коса е фина и тънка или твърда и груба с плътни къдрици тип "намотка". Tя може да изглежда здрава и силна, но всъщност това е типа косата с най-крехка текстура, защото кутикулата (външния слой на косата) е най-тънък и малък и няма голяма защита срещу сухота. Основният проблем при този тип коса е да бъде хидратирана, да се избегнат сплитания и да се избегне свиването и ( къдриците се навиват и тя изглежда по-къса).


  • Тип 4A

Къдриците при този тип коса са подобни на твърда "жица" или фини и имат обиколка на игла за плетене. Те са плътно навити с видима S-образна форма.


Съвет:

Използвайте естествени и натурални омекотяващи продукти,като манго и масло от шеа, известно също като масло от карите след измиване. Очаквайте скоро информация за маслото от шеа.  • Тип 4B

Вместо да се къдри или навива, този тип коса се огъва под остри ъгли като буквата Z. Къдрицата е по-строга и по-слабо оформена с обиколка на химикалка - с кичури, които варират от фини и тънки до жилави и груби.


Съвет:

Преди измиване да се прави маска от кокосово масло или рициново масло , за да помогне за задържането на естествените масла в скалпа ви. Очаквайте скоро статия за ползата от етеричните масла


  • Тип 4C

Тази тип коса е подобна на 4B, но къдриците са по-малко оформени и има повече свиване. Плътно навитата текстура на кичура варира от супер фина, тънка и мека до жилава и груба. Този тип е много деликатен.


Съвет:

Използвайте кремообразен овлажнител след измиването, за да засилите защитата на косата.След като сте определили вашият тип коса, следваща стъпка е да определите дебелината на вашия косъм. Можете да прочете как в тази статия.


За статията са използвани снимки и информация от https://www.naturallycurly.com/hair-types


#къдравакоса #типовекъдравакоса #къдрава #коса #къдрици

1202 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички