• BeCurly

5 грешки, които фризьорите у нас допускат с къдрави коси

Актуализирано: апр 13Ходенето на фризьор, когато си с къдрава коса е истинско изтезание - аз поне го избягвам до последно и след всяко посещение съм все по-убедена, че е по-добре да се подстригвам сама вкъщи.

Стреснатия поглед на фризьорката, погледите на клиентите, постоянните коментари "ооо каква коса, "как я поддържаш?" и подобни са изключително напрягащи. Това и разбира се некомпетентността и липсата на информираност у нашите фризьори как да се справят с къдравата коса.

Реших да споделя 5 от най-неприятните моменти и грешки, които ме карат да се подстрижа сама вкъщи, вместо да посетя "професионалист":


1. Прекалената увереност и липса на заинтересованост при записването на час


Не знам при вас как е, но аз винаги предупреждавам при записването си на час, че имам много и къдрава коса.

Всеки път обаче получавам отговор "няма проблем" или "няма значение". Как така няма значение? Ако за една нормална коса са необходими 30 минути да се подстриже, то за моята са необходими поне 60, ако трябва да го правим както трябва. Въпреки, че предупреждавам и "няма значение", накрая фризьорката постоянно си гледа часовника и бърза, заради следващия клиент - защото не ми е обърнала внимание, че ще трябва да ми отдели повече време.


2. Погледа при влизането ми


Когато аз влизам в салон за поострижа, винаги има поглед. Дали е стреснат, когато фризьорката види косата и осъзнае, че не знае как да се справи с нея, дали е очарован, защото косата е много яка или е съжалителен, защото такава коса е мъчение според нея - погледите са различен тип, но винаги ги има.

Мен лично, това ме кара да се чувствам некомфортно и неприятно - твърде различна, сякаш нещо не е наред в мен. Иска ми се да попадна на салон, където да са достатъчно професионалисти и да ме посрещнат уверено и нормално, а не все едно съм извънземно.


3. Въпроса " Как ще се подстригваме?"

Това е въпроса, които наистина ме изкарва извън релси. Аз може да съм си харесала прическата на Дженифър Анинстън от последния брой на Cosmopolitan, но реално тя на моята коса няма как да стане. Къдравата коса си има свое мнение и не всяка прическа може да се направи на нея. Тук въпроса не е толкова каква прическа искаш, а коя прическа е най-подходяща за косата.

Това, което искам аз очевидно е да имам перфектни къдрици, а не гнездо на главата си. В случая фризьорът е професионалиста и би трябвало той да препоръча, коя прическа ще е най-удачна за конкретната коса - дали на етажи , дали на черта и т.н. Ние или поне аз нямаме достатъчно знания, за да преценим кое е правилно и подходящо - ако беше така, реално няма смисъл да има фризьори. За съжаление, поне при мен, всички фризьори очакват да отида с изградена представа как ще се подстригвам и съответно те просто го изпълняват, независимо дали е правилно или не.


4. Разресване и техника на подстригване


Тук грешките са толкова много, че не зная от къде да започна. Когато се подстригвам техниката, която повечето фризьори използват е абсолютно същата, както при обикновена коса. Няма как да имаш толкова различни типове коса и въпреки това да ги подстригваш еднакво.

Всички знаят, че къдравата коса се реши, когато е мокра и то изключително нежно и деликатно. Използват се специални четки или широки гребени. Въпреки това, когато аз се подстригвам фризьора ми измива веднъж косата и от там нататък не я мокри повече ( понеже имам много коса, докато я подстриже цялата, тя е вече доста изсъхнала). После разресва косата с малкото гребенче. Освен, че е с него и то на почти суха коса, косата се разделя само на няколко секции, вместо на много секции от по-малки кичури. Съответно започва едно дърпане и скубане на косата в опит да я разрешим, което е практически невъзможно - няма как да разрешиш такова количество коса с такова малко гребенче.

По този начин къдриците и тяхната форма изчезват напълно и доволен фризьора, започва да подстригва краищата. Това е изключително грешно, защото реално няма представа, колко да поостриже и как ще изглежда косата, когато е суха. При моята коса например, долният слой е с доста по-отпуснати и дълги къдрици, докато отгоре са много ситни и навити. Съответно не трябва да съкращаваме еднакво количество от тях, защото горните изглеждат много по-къси от долните. При разресана коса, това нямам как да се види и прецени.

Правилният начин, ако ще се използва това гребенче е, косата да се раздели на много секции и малки кичури, да се мокри с помощта на спрей постоянно и да се използва голямо количество продукт за хидрация и лесно разресване, за да може съответно гребена да минава през косата. Когато е разресана така, при минаването с гребана къдрицата не изчезва, ами напротив оформя се допълнително. Така може да се добие правилна представа колко реално да се скъси. Да не говорим, че по този начин може да се види,къде косата има цъфтящи краища и къде трябва да се премахнат, защото когато косата е сресана суха и се е получила тип "четина", изглежда сякаш цялата коса трябва да се остриже.

Вариант е косата да се подстригва и суха, но без разресване, като по този начин също не се развалят къдриците и може да се оформи на база тях. Този метод се използва в Америка в така наречената "DevaCut" подстрижка. Разбира се, също отнема много време, което ми се струва, че повечето наши професионалисти, не искат да отделят.


5. Оформяне на къдриците


Когато трябва да напуснеш салона, трябва да изглеждаш красива, да се чувстваш уверена в себе си и да вървиш все едно си на модния подиум. При мен обаче в повечето случай е точно обратното - срам ме е да се погледна в огледалото и да се прибера до вкъщи.

Практиката при правата коса е първо да се измие, после да се подстриже и накрая да се оформи със сешоара. При къдравата коса, обаче това не работи. След цялото това ресане и скубане, косата разбира се няма къдрици и е много наелектризирана.

Това, което правят с мен повечето фризьори е да ме изсушат със сешоара ( в повечето случай изключително неуспешно и само отгоре, а в средата и корените косата е още мокра и, ако е зима, накрая свършвам и с настинка) и ми казва готова си. Аз съответно бързам да вържа косата, защото изглеждам като клоун. По този начин фризьора даже и не успява да види какъв е крайният ефект и дали се е с правил добре, но явно не ги и интересува.

Това, което трябва да се направи е, косата да се намокри или измие наново и да се изсуши правилно - да се постави продукт за оформяне на къдриците, и съответно те да се оформят с ръка, дифузер или по друг начин.

Важното е, че трябва да се оформят и да напуснеш салона с хубава коса, а не като клоун.

Това са само част от неволите, които ми се случват, когато посетя салон. Споделете в коментарите вашият опит с фризьорите и къдравата коса в България.

273 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички