• BeCurly

Върнете обратно естествените къдрици: 13 стъпки да съживите изгорена коса

Актуализирано: апр 13Вредите от използването на топлина (като сешоари и преса, както и на химикали ,например трайно изправяне и изрусяване) върху естествено къдрава коса са огромни и могат да причинят необратими щети. Най-чести сред тях са загуба на модела на вашите къдрици, накъсване на косата и прекомерна крехкост. Възможно е топлината да отстрани напълно горният слой на косъма (кутикула), което ще направи косата изключително суха.


В България модата, която е наложена от известно време е дълги прави коси - това е имиджа, които ни се показва по музикалните клипове, филми и по списанията.

Това в комбинация с липсата на информация, как точно да поддържаме естествените си къдрици, кара много момичета и жени да посягат към пресата за коса, сред които съм и самата аз.

От тинейджърка в продължение на 10 години се изправях всеки ден - това са около 3600 дни в които съм изгаряла косата си. Моята коса е между ТИП 3 и ТИП 4, като преди да започна да я изправям имаше многобройни ситни къдрици, които започваха от корена. Тези ситни къдрички в комбинация с гъстотата на косата ми и нейното огромно количество ме караше да се срамувам от нея - всички около мен имаха красиви прави коси, докато аз имах "гнездо" на главата си. Не знаех как трябва да я мия, да я реша и да я поддържам и съответно винаги ходих с вързана коса. Когато стъпих в салон, всички обръщаха поглед, и клиенти и фризьори си шушукаха каква коса. За това отчаяно исках да приличам на всички други момичета и посегнах към пресата.

В резултат на всекидневното и използване, косата ми загуби ситните афроамерикански тип къдрици - в корените вече не беше къдрава и самата форма на къдриците се промени. Косата ми не можеше да порасне по-дълга от раменете ми, защото краищата и постоянно цъфтяха и беше изключително суха.

В тази тема Ви споделям стъпките, които аз предприех, когато поех по моето пътешествие към възстановяването на къдравата ми коса - дълъг процес, които изисква постоянство, търпение и упоритост. На мен ми помогнаха да се чувствам по-красива и да се гордея с косата си - надявам се да помогнат и на вас.


13 НАЧАЛНИ СТЪПКИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИЗГОРЕНА КЪДРАВА КОСА1. Подстригване


Това е най-страшната и голяма стъпка, но и от най-голямо значение!

Единственият начин да се справите с повредената коса е, като отстраните увредените участъци. Без тази стъпка, каквото и да правите и каквито и продукти да използвате, едва ли ще има голям ефект.

Премахването на увредената коса може да стане по два начина.

  • Първият е като подстрижете наведнъж косата си, което е по-бързият метод, но вероятно повечето дами не са готови да бъдат с къса коса.

  • Вторият, който е много по-бавен, но не е толкова драстичен е като режете краищата си и цъфтежите малко по-малко, през определен период от време.

Вероятно всички сте чували, че колкото по често подстригвате вашата коса, толкова по-бързо тя расте - е това всъщност е мит. Внимавайте , колко често я подстригвате, защо ако е прекалено често, тя няма как да порасне, защото вие постоянно я скъсявате. Следете краищата на вашата коса и, ако забележите, че са "разцепени" и цъфтящи, ако често се заплита и изглежда все едно е накъсана - подстрижете я. Това са знаци, че косата Ви не е здрава.

Честотата на подстригване, зависи от вашата коса, но варира между три и четири месеца.


2. Спрете да третирате косата с топлина и химияВажно е докато сте във вашият преходен период към здрава коса, да не използвате или да ограничите максимално третирането на косата с топлина ( преси и сешоари).

Можете да продължите да ги използвате от време на време, но колкото по-често е това, толкова повече се отдалечавате от желаната цел. Когато аз стартирах моето пътешествие за "къдрава коса" не съм се изправяла в продължение на 2 години. Сега ми се случва да се изправям от време на време, за да видя дължината си.

Относно изсушаването на косата, през топлите сезони, можете да оставите косата Ви да изсъхне сама с помощта на въздуха, а през студените месеци използвайте сешоар на слаба температура, като задължително преди това използвайте предпазни продукти, като кристали.


Използването на химия, като боядисване например също влияе на вашата къдрава коса. Постарайте се да избегнете боядисването, докато сте във вашият преходен период - особено изрусяване и изсветляване на косата.


3. Хидратирайте често косата си

Поддържането на правилно овлажнена коса, ще помогне за накъсването. Колкото по-суха е косата Ви, от толкова повече влага се нуждае тя. Използвайте дълбоко хидратиращ балсам всеки път под душа, като стойте с него, колкото се може повече - аз обикновено първо измивам косата си, след това нанасям балсама и продължавам с останалите процедури от моя душ. Когато приключа с всичко изплаквам балсама.

Използвайте leave-in шампоани и освежаващ спрей на водна основа, за освежаване в дните в които не миете косата си.


4. Редовно дълбоко хидратиране

По принцип къдравата коса е склонна да бъде суха, но когато тя страда от топлинно увреждане става по-суха. За целта е изключително важно да правите дълбоко хидратиране веднъж седмично с дълбоко хидратиращ продукт.


Как да направим дълбоко хидратиране на косата си?

  1. Нанесете равномерно по цялата дължина на косата дълбоко хидратираща маска - ако имате голяма и гъста коса, я разделете на отделни секции, за да може да разпределите маската равномерно. Можете да използвате и четка и гребен, за по-лесно разпределяне.

  2. След като се нанесе продукта се оставя да подейства около 30 - 60 минути, като за да засилите ефекта на маската и да може тя да проникне повече в косъма, можете да използвате "heat шапка" или "steamer шапка". Такива шапка при нас все още не се продават - аз използвам heat шапка, която закупих от Wish, но може да се намери и в Amazon и AliExpress.

  3. При измиването след шампоана е задължително да се използва балсам за хидратиране.
5. Използвайте натурални етерични маслаВажно, за да възстановите косата си е да използвате натурални масла , като кокосово масло, рициново масло и др.

Конкретно косовото масло прониква дълбоко почти до средата на косъма и помага да се осигури здравина, мекота и възстановява косата. Рициновото масло се използва за подсилване на растежа на косата.

Можете да нанасяте маслата, като маска веднъж седмично,подобно на процедурата за дълбоко хидратиране, да спите с тях веднъж седмично или да се нанесе малко количество, като серум, за да се минимализира накъсването и наелектризирането на косата.


6. Фокусирайте се върху скалпа

Правите масаж на скалпа поне веднъж седмично. Той помага за увеличаване на кръвообращението и притока на кръв, което насърчава растежа на косата. Изключително полезно е да комбинирате стъпка 5 и 6 - нанасяте малко количество етерични масла на вашия скалп и го масажирате около 10 минути с помощта на пръстите си или на масажор. Отново би могъл да се намери в Wish, Amazon и AliExpress или кварталното левче. Можете да го правите преди лягане или преди да миете косата си, като е хубаво да стоите с маслата поне 30 минути.
7. Мийте по-рядко косата си

Старайте се да не миете косата си прекалено често - косата и скалпа отделят естествени масла, които са полезни за косата ни и помагат за растежа. При често миене не позволявате на косата да абсорбира естествените масла, които произвежда. Отделно, прекалено честото миене и използване на шампоан, може да доведе до изсушаване на косата. Старайте се да миете косата си един до два пъти в седмицата.

Лесно можете да освежите къдриците си, между дните за миене, като използвате само вода и сух шампоан или освежаващ спрей.


8. Обърнете внимание на съставките

Използвайте продукти, които не съдържат сулфати, силикони, парабени и тежки восъци. По този начин косата ще е по-здрава, по-малко накъсана и ще може да я контролирате по-лесно.


9. Защитете косата си през нощтаКолкото и хубаво да сте оформили косата си през деня, ако си легнете с пусната коса, на сутринта тя ще е приела формата на начина по който сте спали,ще стърчи по безумни начини а е възможно и да бъде заплетена.

Това, което можете да направите е да спите на копринена калъфка или да използвате сатенено боне (шапка). Коприната омекотява, както косата, така и кожата и намалява накъсването и неутрализира наелектризирането. Ако нямате боне, бихте могли да използвате и памучна блуза с дълъг ръкав, която да вържете на главата си - да вероятно вашият партньор няма да е много щастлив да си ляга до вас в този момент, но на сутринта ще ви е благодарен ( а също и през нощта, защото няма да се събужда с огромна коса в лицето си).


10. Разплитане и разресване на косата

Разплитайте косата си много нежно. Особено докато сте в преходния период, вероятно ще имате много падаща коса, която ще се увива върху кичурите Ви, което ще води до заплитане.

Разплитайте косата си само докато е мокра с помощта на пръстите Ви, широк гребен или четка. Аз използвам четка на Tangle Tizzer. Основно реша косата си, когато правя маска за дълбоко хидратиране - първо я намокрям с помощта на обикновен спрей за вода, след това нанасям маската и нежно разресвам с четката. Решете косата си от долната част и постепенно се изкачвайте нагоре по дължината.
11. Изсушаване на косатаЗа да изсушите косата си, като излезете от банята използвайте микрофибърна кърпа, за да се намали наелектризирането. Ако нямате такава, можете да използвате памучна тениска.


12. Следете вашата диета и какво консумирате

Колкото и да не и Ви се вярва, всичко в нашето тяло, включително и косата се влияе от това, което консумираме.

Старайте се да консумирате повече витамини, протеини, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

От изключителна важност е да приемате достатъчно количество вода - използвайте този или друг генератор, за да разберете от колко вода се нуждае вашето тяло.

Опитайте и ще видите разликата, както в косата си, така и във вашето тяло и начина по който се чувствате.

13. ВитаминиВариант е да приемате допълнително и витамини за коса - те са полезни за косата, ноктите и тялото. Те помагат за растежа и здравината на косата.Аз в момента приемам на Alive- има доста видове, като аз предпочитам тези, защото са дъвчещи и лесни за консумиране по всяко време, но вие можете да си изберете на друга марка. Имайте в предвид, че трябва да се пият поне няколко месеца, за да има ефект.


Това са няколко основни стъпки, които трябва да следвате, за да възстановите вашата къдрава коса от изгаряне - бъдете сериозни, не се отказвайте и сами ще видите резултата!


Успех!

Не се колебайте да се абонирате за нашия блог - подготви ли сме и други полезни статии :)


#къдравакоса #къдрици #естественакъдравакоса #въстановяваненакоса #изгоренакоса #изгоренакъдравакоса #възтановяваненаигоренакоса #естественикъдрици #дълбокохидратиране