• BeCurly

10 сигнала, че косата ви има нужда от дълбоко почистване и как да го правите

Актуализирано: юни 21


Photo by Armin Rimoldi from Pexels
Photo by Armin Rimoldi from Pexels

Clarify или дълбокото почистване е начин с които можете да рестартирате косата си и да започнете начисто - ако сте объркали нещо или, ако имате натрупване на продукти.

В тази статия ще отговорим на някой основни въпроси свързани с clarify или дълбокото почистване, като: как да разберем, че имаме нужда, кой продукт да използваме, колко често трябва да го правим, защо трябва да го правим и какво всъщност представлява clarify!


Какво представлява Clarify (дълбоко почистване)

Дълбокото почистване е процес, които помага за премахването на натрупаното замърсяване от естественото омазняване на косата и най-вече от продукти. Използва се шампоан, които е малко по-различен от нормалния шампоан - особено, ако следвате Curly Girl метода и вашите продукти са подходящи за него, защото те нямат сулфати.

Нормалния шампоан просто почиства косата, докато дълбокото почистване помага буквално да нулирате всичко, което сте правили с косата си и да започнете наново.


Какво представлява шампоана за дълбоко почистване

Шампоаните за дълбоко почистване могат да съдържат сулфати, като натриев лаурет / лаурил сулфат, за да премахнат натрупването на съставки като силикони от косата. Съществуват и шампоани без сулфати, които използват по-нежни, несулфатни повърхностноактивни съставки като кокамидопропил бетаин, които се получават от масла или естествени източници. Имайте в предвид, че това, че са направени от естествени източници, не ги прави безвредни.


Защо се нуждаем от Clarify ( дълбоко почистване)

Тук вероятно се чудите защо изобщо сте вложили толкова много усилия и средства в продукти, за да ги изтриете и да започнете отново.

Когато правите дълбоко почистване на вашата коса, вие и позволявате да диша. В зависимост от продуктите, които използвате и техните съставки е много възможно да имате натрупване.

Натрупването се получава основно от омекотяващите съставки, а почти всички продукти ги имат. Това, което правят те, е да запечатат косата и всички тези полезни съставки, които сте и добавили. Запечатването е полезно за нас, когато поставяме влага върху косата си и искаме да я запечатаме вътре. Проблема е, че след толкова много запечатване, косата може да започне да се задушава и тогава всяка влага, която се опитате да вкарате в косата си, не се абсорбира правилно . Целият този процес изсушава косата отвътре, прави я груба и причинява накъсване. Ето защо е необходимо да правим дълбоко почистване от време на време.

Други съставки, които често причиняват натрупване са естествени масла, като кокосово масло, масло от шеа, масло от авокадо или вакси. Много от продуктите за къдрава коса, които са одобрени от Curly Gиrl метода съдържат именно такива съставки.

Дълбокото почистване, може да разреши много от проблемите на вашата коса, като сърбящ скалп, натрупване на продукти върху косата, фризи къдрици и пригладена надолу или суха коса.Колко често да правите дълбоко почистване

Както съм казвала и в предходни статии, за съжаление няма точна формула и наука, относно правилната грижа за къдрава коса. Колко често да го правите до голяма степен зависи от това колко суха е косата ви, какви продукти използвате и фактори от начина на живот, като например колко често тренирате или плувате, колко горещ е климатът, където живеете, и дали имате твърда вода във вашия район. Трябва да наблюдавате косата си и да се вслушвате в това, което Ви казва. Разбира се в началото ще е много трудно, но постепенно ще започнете да говорите на един език.

Все пак професионалистите препоръчват да правите дълбоко почистване на всеки три до пет измивания или веднъж в месеца. Отново, това зависи от вашата коса - ако усещате, че от едно измиване в месеца не постигате резултат, правете го по-често и обратното.


10 сигнала, че косата Ви има нужда от дълбоко почистване

 • Плувате често в басейн или в морето ( наличието на хлор и солта вредят на косата)

 • Продуктите Ви вече нямат ефект и косата Ви не изглежда както преди

 • Косата Ви не абсорбира продуктите, особено балсами и хидратиращи маски

 • Косата Ви е мазна и буквално усещате натрупването на продукти

 • Имате сърбящ и люспест скалп или наличие на пърхот

 • Наблюдавате твърде много фриз

 • Използвате често масла (кокосово,рициново и т.н) или продукти, които ги съдържат - особено Shea Moisture и Cantu

 • Усещате косата си пригладена надолу

 • Къдриците ви нямат отскачащ ефект

 • Косата ви е много суха, дори след като сте правили дълбоко хидратиране

Как се прави дълбоко хидратиране

Една от най-големите заблуди за дълбокото почистване и причината, поради която много жени не го правят е, че се страхуват да не изсушат косата си дори повече, от колкото е в момента.

За да не се случи това, бихте могли да направите pre-poo терапия на краищата на косата си, за да можете да я подготвите и след това да продължите с измиването. Второто нещо, което задължително трябва да направите след дълбоко почистване е, да хидратирате косата си! Много от шампоаните за дълбоко почистване съдържат в себе си сулфати и нямат омекотяващи съставки, за това винаги трябва да и ги дадете допълнително! Ето и стъпките:

 1. Можете да подготвите косата и краищата и с PrePoo терапия- маска или балсам за хидрация. Разресвате ги равномерно по цялата коса и оставате за около 30 минути.

 2. След това измивате косата с дълбоко почистващ шампоан. Бихте могли да използвате и обикновен шампоан, който съдържа сулфат. Отново е необходимо да го разнесете равномерно по цялата коса и скалпа.

 3. Следващата стъпка е да използвате възстановяваща и хидратираща маска или балсам.

 4. Накрая можете да нанесете хидратиращ балсам без измиване и да оформите косата си, както обикновено

Продукти за дълбоко почистване

На пазара има голямо разнообразие от продукти за дълбоко почистване- трябва само да изберете най-подходящия за вас. Ето и няколко варианта:

Моят опит с дълбокото почистване

В момента в банята разполагам с няколко вида продукта за коса, съответно:

Аз мия косата си веднъж седмично, като редувам продуктите от по-горе. Естествено към тях добавям и различни терапии за pre-poo, дълбока хидратация и протеиново лечение.

Постепенно обаче, започнах да забелязвам, че косата ми става все по-суха и все по-фризирана. Направи ми впечатление и, че когато нанасям маската си за дълбоко хидратиране или балсама ми без измиване, косата ми не го попива. Той седеше отгоре, все едно ме е навалял сняг. Тогава разбрах, че косата ми страда от силно нат. За това реших да използвам по-често шампоана за дълбоко почистване и да добавя едно измиване на косата със сулфатен шампоан.


Надявам се да съм успяла да отговоря на всичките Ви въпроси свързани с дълбокото почистване. Ако не - моля напишете ги в коментарите.


Източници:

Manes by Mell

https://curlmaven.ie

naturallycurly.bg

220 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички