• BeCurly

2 метода да определите как косата ви абсорбира влага

Актуализирано: 17 Дек 2019
Порьозността е фактор, коийто показва как косата Ви абсорбира и задържа влагата. Тя се влияе от външния слой на косата, наречен кутикула, който определя колко лесно влагата и маслата преминават в , и извън косата ви.

В повечето случай порьозността е генетична, но може да се повлияе и от външни фактори, като излагане на неблагоприятни условия, топлинна и химическа обработка. Познаването на порьозността на косата Ви може да ви помогне да изберете правилните продукти, за да поддържате косата си добре овлажнена, еластична, здрава и блестяща.

Целта на блога не е да Ви казвам моето мнение и методи за третиране на къдравата коса, а да Ви споделям вече доказана и утвърдена информация и най-добрите практики по света.

Точно за това и при тази стъпка, ще Ви споделя информация, взаимствана от www.naturallycurly.com, които са един от водещите сайтове за естествена къдрава коса в световен мащаб.


Как да определим степента на порьозност на косата ни?


Има 2 метода, които можете да използвате

  • Тест плувка

Вземете няколко косъма от гребена или четката си и ги пуснете в купа с вода. Оставете ги да престоят 2-4 минути. Ако косъма плава, значи имате ниска порьозност. Ако потъне, имате висока порьозност.

  • Тест Хлъзгане и пързалка

 Вземете кичур коса и плъзнете пръстите нагоре по оста (към скалпа). Ако усетите малки неравности по пътя, това означава, че кутикулата Ви е повдигната и имате висока порьозност. Ако пръстите Ви се плъзгат гладко, тогава имате коса с ниска порьозност.

Аз лично предпочитам първият метод, защото няма място за съмнение - косъма или потъва или не.


Видове порьозност

  • Ниска


Косата с ниска порьозност има плътен и гладък кутикулен слой с припокриващи се люспи, които лежат плоски и няма неравности. Този тип коса е здрава, често бляскава, особено когато е тъмен цвят. Косата с ниска порьозност отблъсква влагата, когато се опитвате да я намокрите и е трудно да се обработва, тъй като устоява на проникването на химикали.

Ако при коса с ниска порьозност се използват продукти и балсами богати на протеин, те може да я направят твърда, наподобяваща слама.

Този тип коса трябва да се придържа към използването на ежедневни балсами без протеин с овлажнители като глицерин или мед. Използвайте умерена топлина с безпротеинови дълбоко подхранващи терапии, за да подпомогнат отварянето на плътно свързаната кутикула.

Косата с ниска порьозност се влияе добре още от овлажнители с масло от шеа, масло от жожоба, кокосово и минерално масло. Ползотворни са овлажняващи продукти, които привличат и задържат влагата на косата ви. Изберете по-леки продукти на течна основа, като мляко за коса, които няма да остават върху косата ви, и да я омазняват.

  • Средна


Косата със средна порьозност, често изисква най-малко поддръжка. Слоят на кутикулата е по-свободен и разхлабен, което позволява да проникне точното количество влага, като същевременно не позволява да излезе твърде много. Косата с нормална порьозност има тенденция да задържа прически и стилове и може да бъде третирана и боядисвана. С течение на времето обаче, тези процеси могат да повредят косата ви и да увеличат порьозността й.

Дълбоко проникващи и хидриращи процедури с протеинови балсами и маски (deep conditioning) от време на време могат да са полезни, но протеина не трябва присъства във вашата ежедневна рутина.


  • ВисокаВисоката порьозност, може да бъде или характерна за типа коса и вродена, или в резултат на нейното увреждане в следствие на химическа обработка, третиране с топлина ( преса, сешоари) или увреждане от околната среда и нейните условия. Косата с висока порьозност има пролуки и дупки в кутикулата, които пропускат твърде много влага в косата ви и я оставят предразположена към фриз, наелектризиране и заплитане във влажно време. Дори прости дейности като къпане и плуване, могат да създадат огромни щети, поради голямото количество влага, което косата може да поеме.

При тази степен на порьозност е хубаво да се използват анти-овлажнители, ако се намиране на места с висока влажност и температура. Това ще ви помогне да запечатате повредените кутикули и ще и попречи да абсорбира излишната влага от въздуха.

Много вероятно при тази степен е и способността да се губи влага, за това е важно да се използват балсами, овлажнители и запечатващи продукти.

Наслояването на тези продукти ще помогне на косата ви да задържи влагата, която и давате. Можете да използвате и масла за коса, за да подпомогнете запълването на празнините в кутикулата и допълнително да защитите косата си от загубата на твърде много влага.


Снимките и информацията в статията са от https://www.naturallycurly.com/texture-typing/porosity


След като вече сте определи типа коса, дебелината на косъма и порьозността, последната стъпка от опознаването на вашата коса е гъстотата и.


#къдравакоса #порьозност #изтощеност #влагавкосата

190 преглеждания

©2019 by BeCurly. Proudly created with Wix.com