• BeCurly

Степен на порьозност на косата - как абсорбира влага

Актуализирано: 19 окт 2020Порьозността е фактор, който показва степента на косата Ви абсорбира и задържа влага. Тя се влияе от външния слой на косата, наречен кутикула, който определя колко лесно влагата и маслата преминават в , и извън косата.

В повечето случай, порьозността е генетична, но може да се повлияе и от външни фактори, като излагане на неблагоприятни условия, топлинна и химическа обработка. Познаването на порьозността на косата, може да Ви помогне да изберете правилните продукти, за да поддържате косата си добре овлажнена, еластична, здрава и блестяща.

Целта на блога не е да Ви казвам моето мнение и методи за третиране на къдравата коса, а да Ви споделям вече доказана и утвърдена информация и най-добрите практики по света.

Точно за това и при тази стъпка, ще Ви споделя информация, взаимствана от www.naturallycurly.com, които са един от водещите сайтове за естествена къдрава коса в световен мащаб.


Как да определим степента на порьозност на косата


Има три метода, които можете да използвате за да определите каква е степента на вашата порьозност:


  • Тест плувка

Вземете няколко косъма от гребена или четката си и ги пуснете в купа с вода. Оставете ги да престоят 2-4 минути. Ако косъма плава, значи имате ниска порьозност. Ако потъне, имате висока порьозност.

  • Тест Хлъзгане и пързалка

 Вземете кичур коса и плъзнете пръстите нагоре по оста (към скалпа). Ако усетите малки неравности по пътя, това означава, че кутикулата Ви е повдигната и имате висока порьозност. Ако пръстите Ви се плъзгат гладко, тогава имате коса с ниска порьозност.

  • Тест със спрей

Вземете кичур от вашата коса. Напръскайте го с вода и наблюдавайте как се случва абсорбирането. Прави се на чиста коса, без никакви продукти в нея. Ако капките вода остават на косата Ви и не се поемат от косата, значи имате ниска порьозност. Ако имате средна порьозност, водата ще се абсорбира от косата много добре. Ако имате висока порьозност, косата веднага ще поеме водата и ще продължи да изглежда суха.


Степени и видове порьозност

  • Ниска


Косата с ниска порьозност има плътен и гладък кутикулен слой с припокриващи се люспи, които лежат плоски и няма неравности. Това не позволява преминаването на много влага и следователно косата може да е много суха. Този тип коса е здрава, бляскава и неувредена. Косата с ниска порьозност отблъсква влагата, когато се опитвате да я намокрите и е трудно да се обработва, тъй като устоява на проникването на химикали. При нея може да се създава усещане за натрупване на продукти, защото те имат тенденцията да седят на върха на косъма,

Ако при коса с ниска порьозност се използват продукти и балсами богати на протеин, те може да я направят твърда, наподобяваща слама.

Този тип коса трябва да се придържа към използването на ежедневни балсами без протеин с овлажнители като глицерин или мед. Използвайте умерена топлина с безпротеинови дълбоко подхранващи терапии, за да подпомогнат отварянето на плътно свързаната кутикула.

Косата с ниска порьозност се влияе добре още от овлажнители с масло от шеа, масло от жожоба, кокосово и минерално масло. Ползотворни са овлажняващи продукти, които привличат и задържат влагата на косата ви. Изберете по-леки продукти на течна основа, като мляко за коса, които няма да остават върху косата ви, и да я омазнят.

  • Средна / нормална порьозност


Косата със средна порьозност, често изисква най-малко поддръжка. Това също е здрава коса. Слоят на кутикулата е по-свободен и разхлабен, което позволява да проникне точното количество влага, като същевременно не позволява да излезе твърде много. Обикновено къдриците и са гладки и с естествен блясък. Косата с нормална порьозност може да бъде по-лесно оформяна. С течение на времето обаче, тези процеси могат да повредят косата ви и да увеличат порьозността й.

Дълбоко проникващи и хидриращи процедури с протеинови балсами и маски (deep conditioning) от време на време могат да са полезни, но протеина не трябва присъства във вашата ежедневна рутина.


  • ВисокаВисоката порьозност, може да бъде или характерна за типа коса и вродена, или в резултат на нейното увреждане в следствие на химическа обработка, третиране с топлина ( преса, сешоари) или увреждане от околната среда и нейните условия. Косата с висока порьозност има пролуки и дупки в кутикулата, които пропускат твърде много влага в косата и я оставят предразположена към фриз, наелектризиране и заплитане.. Дори прости дейности като къпане и плуване, могат да създадат огромни щети, поради голямото количество влага, което косата може да поеме. Подобно на гъба, тя може много лесно да абсорбира влага, но и също толкова лесно да я изхвърли.

Поддържането на нормално количество влага в този тип коса е доста трудно и често води до проблеми. Тя може лесно да се преовлажни, като при този вариант е хубаво да се използват анти-овлажнители. Това ще ви помогне да запечатате повредените кутикули и ще и попречи да абсорбира излишната влага от въздуха. Също така много вероятна е и способността да се губи влага, като при този случай е важно да се използват балсами, овлажнители и запечатващи продукти.

Този тип коса обаче обича протеин и се нуждае от такъв.


Възможно е да имате различни степени на порьозност в различни части на косата. Може в корените да е с ниска порьозност, а в краищата с висока. Ако това е случая, винаги третирайте косата си в частта където е най-увредена.


Снимките и информацията в статията са от https://www.naturallycurly.com/texture-typing/porosity


След като вече сте определи типа коса, дебелината на косъма и порьозността, последната стъпка от опознаването на вашата коса е гъстотата и.


#къдравакоса #порьозност #изтощеност #влагавкосата

1132 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички