• BeCurly

Мокра срещу суха. Как да подстригваме къдрава коса?

Актуализирано: апр 13Моментът с подстригването на косата за повечето къдрокоси е неприятен и напряга значително, когато наближи. Това е така, защото има толкова много въпроси и фактори, които трябва да вземем под внимание - дали е време да се подстрижа, на кой фризьор да се доверя, може ли той да се справи с моя тип коса, колко да намаля и много други.

Намирането на добър стилист, който може да се справи с къдрава коса не е никак лесна задача. Къдравата коса не е толкова разпространена у нас и голяма част от фризьорите нямат достатъчно познания и опит да се справят с нея. Тя си има своята специфика и различни нужди от правата коса, както при поддържането и, така и при подстригването.

Обиколила съм не малко салони и често, като влезна и фризьора види косата ми изпада в паника. Много от тях са ми казвали как единственият начин да се справя с косата си е, ако е много къса или много дълга и средният вариант не е опция. Да, къдравата коса е различна от правата и има своите специфики и разлики, но ако се подстригва по правилния начин може да се поддържа.


При къдравата коса най-често срещания въпрос е дали да се подстриже мокра или суха - това е и един от основните въпроси, които трябва да обмислите преди да посетите салона. Кое е по-правилно, кое по-вредно и кое е по-подходящо за вашите нужди?


За начало, е важно да знаете каква е причината да искате да се подстрижете. Основните причини за подстригване са:

  • Смяна на формата и прическата на косата

  • Премахване на увредени краища

  • Освежаване и поддържане на настоящата прическа

На база на вашите желания, стилиста би трябвало да прецени кои вариант е най-подходящ, спрямо вашите нужди и вашия тип коса. Основната ни препоръка е да разговаряте с фризьора Ви и да му обясните подробно какви очаквания имате.


Сухо подстригване

Съществуват значителни разлики и огромни ползи от рязането на къдравата коса на сухо в естественото и състояние.

Подстригването на косата суха, не зависимо от текстурата, позволява на стилиста да вижда косата в естествения и вид, както я носим ежедневно. Когато косата е суха, позволява както на стилиста, така и на вас да виждате как се оформя косата още в процеса на подстригване, а не, чак когато се изсуши. По този начин могат да се забележат нежелани ефекти или грешки, преди да е станало твърде късно.

Къдравата коса е много различна когато е суха и мокра - различна дължина, различен обем.

Индивидуалното поведение на къдриците, включително формата, дължината и навиването им е много по-видимо, когато косата е суха. Когато се подстригва суха, позволява на фризьора да види дължината и както е реално, защото ако се подстригва мокра, след изсушаване е възможно новата Ви прическа да се окаже много по-къса, отколкото е трябвало да бъде.


Мокро подстригване

Мокрото подстригване позволява на косата да покаже истинския и вид.

Когато е мокра, може да се различи различната текстура и уникалните качества на косата. Стилистите избират да подстригват мокра косата, поради различни полезни причини. Тя позволява на стилиста да види как се държи естествено косата, и в зависимост от типа и позволява да има по-добър контрол над нея.


Кой вид е най-добър

Както мокрото, така и сухото подстригване имат своите предимства и са подходящи за оформяне на косата. Нито единия вид не вреди на косата, ако бъдат изпълнени правилно. Всеки един от двата вида може да бъде използван за една и съща форма коса, но са важни нейната грубост и плътност.

Подстригването на сухо, позволява да се извършва в истинския и вид и форма, като по този начин може да се прецени по-правилно дължината и формата на косата. Подстригването на мокра коса, позволява на косата да се разтегне и огъне, което може да изкриви формата в завършения и вид. Разбира се опитния фризьор ще знае как да избегне този нежелан резултат и ще може да използва мокрото подстригване, за да развие пълния потенциал на косата. Важно е да се има в предвид, че при оформянето на формата на косата и при използването на филажни (изтъняващи ножици), при мокра коса се премахва по-голямо количество коса, отколкото при суха. За това, ако имате много гъста и обемна коса и искате да премахнете по-голямо количество, когато е мокра е по-подходящо.

Като заключение, кой тип подстригване е по правилен за къдравата коса не може да се каже. Това зависи от вашата коса и нейните нужди. Желателно е да се изпробват и двата вида и да се прецени, кой се отразява по-добре на косата/

Също така, ако вашият стилист предпочита единия вид, пред другия и е достатъчно опитен, няма толкова голямо значение - стига да е професионалист и да знае какво прави.

Аз лично съм привърженик на подстригване с комбинация от двете - скъсяване на дължината на сухо, за да не е прекалено къса и след това допълнително оформяне на мокра.

318 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички