• BeCurly

Как да поддържаме къдрава коса и какво е Curly Girl Method

Актуализирано: апр 13


Ако сте взели решението да поемете по пътя към здравата къдрава коса – значи сте на правилното място. Начинът за това е „Curly Girl” метода и тук може да научите малко повече за него.
Какво е Curly Girl Метод

Ако сте взели решението да поемете по пътя към здравата къдрава коса – значи сте на правилното място. Начинът за това е „Curly Girl” метода и тук може да научите малко повече за него.


Какво е Curly Girl метод?


Curly Girl Метод е техника за здравословна грижа на естествено къдрава коса, който е изключително популярен в Америка. Той заменя вредни за косата навици ( като термична обработка и шампоани пълни с химия) със здравословен режим. Целта му е да се третира нежно косата - да се сведе до минимум нейното увреждане, да се поддържа овлажнена и да не се пречи на естествения модел на къдриците.

Къдравата коса при всеки е индивидуална и разбира се метода може да се модифицира, според нуждите на вашата коса!


Лорен Маси и история на Curly Girl метода


Снимка: Roberto Ligresti, www.oprah.com

Отделни техники и вариации на метода вероятно съществуват от дълго време, но през 2001 година той нашумява много с помощта на Лорен Маси (Lorraine Massey). Маси е основател и съсобственик на Devachan, стилен салон и спа в SoHo в Ню Йорк, където се предлага популярната DevaCut подстрижка.

Клиповете и обратната връзка от нейните салони и DevaCut методата са безбройни и всички са феноменални. На този линк можете да видите повече за салона и стила на подстригване от официалния канал на Deva Curl, но ако потърсите и вие самите ще намерите много.

В България такъв тип салони за съжаление все още не съществуват или, поне аз не съм намерила фризьори, които са запознати с метода. Ако някоя от вас познава такъв - нека да сподели в коментарите под статията.

Лорен Маси публикува книгата „Къдраво момиче: Наръчникът“ ( “Curly Girl: The Handbook,” ), която става бест селър в Америка и популяризира метода. Книгата вдъхновява много момичета да започнат своето “Curly Girl” приключение.

За съжаление все още я няма преведена на български и не се продава по нашите книжарници, но ако имате интерес към нея, можете да ми пишете в коментарите или използвайте формата и ще ви препоръчам различни източници.

Къдраво момиче: Това е нещо повече от коса, това е отношение." - Лорен Маси

Curly Girl Метод – какво ТРЯБВА и какво НЕ ТРЯБВА да правимИзключително важно за да има ефект метода, е това да знаете какво НЕ ТРЯБВА да правите. Съществуват безброй ежедневни практики за грижа за косата, които много от нас използват през целия си живот, но те всъщност вредят на къдравата коса. Те са подходящи за права и стандартна коса, а всички знаем, че къдравата има по-различни нужди и проблеми.


Шампоан

НЕ ТРЯБВА: Оригинално „Curly Girl” метода препоръчва да се спре употребата на шампоан и да се използва единствено балсам и гел. Много от момичетата казват, че при отказването на шампоана, косата им става мазна, но и много откриват, че след време косата и скалпа се балансират. Всичко е въпрос до намирането на правилната рутина за нас. Ако вашата коса не възприема липсата на шампоан, или ако това Ви се струва странно и нередно, можете да използвате шампоан без сулфати или така наречените „low-poo”.


Топлинни уреди

НЕ ТРЯБВА: Повредите на косата от топлина и използването на преси и сешоари, не е шега. Те могат да направят косата Ви да се чувства и изглежда безпомощна, осакатена и безформена. Веднъж увредена и изгорена коса се възстановява изключително трудно и всъщност, никога не може изцяло да възвърне повредената си текстура до първоначалното си състояние. За това, ако има как да ограничите тяхната употреба или да я спрете изцяло – направете го!

ТРЯБВА: Ако все пак държите да използвате такива уреди, задължително е преди това да поставяте защита на косата си чрез специални продукти за това.


Гребени и четки

НЕ ТРЯБВА: Според наръчника, при къдрава коса не трябва да се използват гребени и четки. Това не значи, че трябва изцяло да спрете да ги използвате, защото тогава ще свършите с една огромна спластена топка на главата си – това, което трябва да направите е да се разресвате с помощта на подходящи четки или гребени за вашият тип коса и да ги използвате по правилния начин и в правилното време.

ТРЯБВА: Къдравата коса трябва да се реши само, когато е мокра – под душа или когато е напръскана. Ако решите косата си суха, накрая ще имате бухнала и голяма коса, без къдрици. За да разплитате косата си, използвайте пръстите си, широк гребен или четка за разплитане , в зависимост от вашия тип коса. Препоръчително е да използвате и продукти за по-лесно разресване и разплитане, за да улесните и забързате процеса.

Продукти съдържащи сулфати, силикон, алкохол и силни аромати

НЕ ТРЯБВА: Важно е да не използвате продукти, които съдържат натриев лаурил сулфат, амониев лаурет сулфа, силикон, алкохол и силни аромати.

ТРЯБВА: Можете да използвате продукти, които съдържат следните съставки:

 • Нежни почистващи съставки - кокамидопропил бетаин и децил полиглюкоза

 • Емолиенти - масло от шеа, маслини и растителни масла

 • Протеини - пшеница, пшеничен зародиш или соя

 • Хумектанти (хидратиращи продукти) - пантенол, растителен глицерин, сорбитол

 • Овлажнители - аминокиселини и алое вера

 • Стилизиращи гелови съставки - PVP и PVP / VA

Как да миете и оформяте косата си


Има три основни стъпки за миене и оформяне на косата, като рутината и продуктите, които се използват зависят от типа коса и, съответно се делят за начупена, къдрава и койли (намотка) коса, която е характерна за афроамериканци.


Стъпка I – измиване

Нанесете балсам и внимателно стимулирайте и почистете целия скалп с върховете на пръстите без да използвате нокти.

 • Начупена коса: Може да се използва веднъж седмично стандартен / нормален шампоан. Задължително преди и след употребата на шампоан, трябва да се използва балсам.

 • Къдрава коса: Косата се измива с балсам и вода веднъж седмично.

 • Афроамериканска коса: В периодите между дните за измиване на косата, намокрете я и преминете направо към стъпка II.


Стъпка II – балсам

Нанесете балсам върху косата, като я разделите на секции, докато цялата коса не бъде покрита с продукта. Оставете водата да разпределя продукта равномерно.

 • Начупена коса: Изплакнете косата за няколко секунди, ако остане малко балсам върху косата не е проблем.

 • Къдрава коса: Можете да изплакнете продукта или да го оставите, в зависимост от това, от колко хидратация се нуждае вашата коса.

 • Афроамериканска коса: Ако имате възможност, увийте косата си с шапка за баня и приложете топлина ( можете да използвате хийт шамка или стиимър) в продължение на 15 минути с цел повишаване на влагата. Изплакнете изцяло, за да избегнете засъхнал продукт върху косата.

Стъпка III – сушене & оформяне

Наведете се с главата надолу и изсушете къдриците с помощта на микрофибърна кърпа, като леко ги намачквате – никога не ги накъсвайте и дърпайте. След това я оставете да се изсуши естествено или ако е зима и бързате, използвайте дифузер.

 • Начупена коса:Оформете къдриците си, чрез допълнително навиване на пръста или с помощта на ролки.

 • Къдрава коса: Kогато косата е напълно суха, наведете се напред и я намачкайте в долния край, за да създадете повдигане. Не докосвайте горния слой, за да не създадете чупливост..

 • Афроамериканска коса: в Curly Girl метода се препоръчва да не се използва никакво оформяне и изсушаване. Важното е да не използвате топлинна обработка.

Всеки ден е нов ден и трябва просто да следваш течението. Да приемеш себе си такъв, какъвто си и да оставиш това, което обществото казва, че трябва да бъдеш, са първите стъпки към освобождаването. „Освободете косата си, а останалото ще последва“- Лорейн Маси
545 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички