• BeCurly

Дебелина на косъма при къдрава коса -2 метода да определите вашия

Актуализирано: 6 дек 2019

Дебелина на косата (понякога наричана текстура) се отнася до дебелината на отделните нишки на косата ви, а не до това колко коса имате на главата си. Познаването на дебилината на косъма, заедно с вашия уникален модел на къдрици, е важно, тъй като може да повлияе на способността Ви да запазите дължината.


Как да определя дебелината на косъма?

За да определите дебелината на вашият косъм, вземете косъм от четката или гребена си за коса и го насочете нагоре към светлина. Ако косъма е широк и лесно видим, значи имате едър и груб косъм. Ако е толкова тънък, че трудно можете да го видите, имате фина коса. Ако косата Ви не изглежда нито груба, нито тънка, имате средна дебелина.


  • Едър и груб косъм

Косъма е много широк в периферията си, което го прави най-здравият и силният от всички текстури. При този тип е лесно да се поддържа дължина на косата, защото е по-устойчива на повреди.

  • Среден косъм

Косата със средна дебелина е съставена от кичури, които са силни и еластични - нито прекалено тънки, нито прекалено гъсти. Косата със средна дебелина също е донякъде устойчива на повреди, което улеснява поддържането на дължината.

  • Тънък косъм

Косъма с тънка дебелина има много малка обиколка, много е деликатен и лесно може да се повреди. В резултат на това при този тип, често е трудно да се поддържа дължина на косата. Дълбокото подхранване (deep conditioning) след измиване е добър начин за укрепване на фината коса. При този тип коса е важно да се намалят манипулациите, като сушене, изправяне и химическо третиране до минимум, за да се избегне накъсване. Също така препоръчително е да се намали използването на гребени и четки, както и сложни прически изискващи голяма подръжка.


Преди да определите дебелината на вашия косъм е хубаво да определите типа на вашата къдрава коса. Ако не сте го направили, можете да прочетете повече за това тук. След като сте определили типа коса и дебелината на косъма, следващата стъпка е определянето на степента на порьозност.


#къдравакоса #ширинанакосъма #дебелина #дебелинанакосъма #тънъккосъм #широккосъм #къдрици

469 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички